Bir ek bilgi daha cevap yazdıktan sonra aklıma geldi sorunuza bir başka açıdan da katkı sağlayabilir.
Bilindiği üzere insan beyninde özel yüz tanıma nöronları vardır. Bunlar yüz tanıma konusunda uzman hücreler diyebiliriz. Bu hücreler sayesinde herhangi bir yüz tanındığı gibi belli unsurlari içeren ve yüze benzeyen şekiller de insan yüzü gibi algı oluşmasına neden olur.

Bu resimdeki gibi insan yüzüne benzeyen şekillere beynimiz bu konudaki uzmanlaşmış hücrelerden dolayı görsele bir insan yüzüymüşcesine bir imaj yüklüyor. Dolayısıyla insan zihni görsel veri tanıma konusunda ve yüz şekillerini ayırt etme konusunda oldukça özel diyebiliriz. Tabi bu durum diğer canlılarda için de geçerli. İnsan olarak onların da yüz şekillerindeki unsurlardan (göz, burun, ağız vb.) Dolayı onların da yüzlerini özel bir şekilde ayırt ediyoruz. Dolayısıyla Hayvan yavrularına bakışımızdaki özellikler de bunların da payı olabilir.
Tabi pareidolia (görsel sanrı) sadece yüz şekilleri için geçerli değil. Örneğin bulutlarin şekillerini bazı nesnelere benzetme gibi durumlarımız da buna dahildir. Ancak yüz konusunda özel yüz tanıma hücreleri bu işi daha başka bir noktaya taşıyor diyebiliriz. Bulutlar gibi konularda ise gördüğümüz bir görseli zihin yine tanımaya çalışırken ona zihnimizde yer alan daha önceki imgelerin imajını yükleyebiliyor. Yani önceki görsel imgeleme ile zihnimiz bulutların şeklini arasinda ilişkilendirme yapıyor.
Bütün bu bilgileri de gözetirsek insan için görsel veri tanıma oldukça ön planda diyebiliriz. Kaldı ki bir çok bilgi zihnimize görsel kodlanır. Hafızamızdaki bir çok bilgi görsel veriye dayanır. Dolayısıyla bizler için bebeklere veya çocuklara karşı zihnimizde bulunan 'sevimlilik' imgelemesini diğer canlıların yavrularına da yüklememiz mümkündür. [1]
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı. Pareidolia Nedir? Bize Bir Şeyler Fısıldadığını Sandığımız Şekiller!. (16 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 12 Şubat 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı