Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim 10 Temmuz 2022 Üye
1

Hayatta bir şeyler yapan ile yapmayan arasında ne fark vardır?

Arkadaşlar sonuçta her ikisi de ölücek birgün değil mi? İşte dinler, inançlar vs bunları bir kenara bırakırsak tam olarak bu iki insanın arasındaki farklar gerçekten nelerdir? Yoksa bir fark var diyemez miyiz?
663 görüntülenme
Hayatta bir şeyler yapan ile yapmayan arasında ne fark vardır?
Hayatta bir şeyler yapan ile yapmayan arasında ne fark vardır?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye 10 Temmuz 2022 Physician

Evet,eğer herkes ölüp ve yok olacaksa hepimizin hiç bir değeri kalmayacak..

Yaptıklarımız,emeklerimiz,uğraşlarımız,acılarımız, sevinçlerimiz,sevdiklerimiz hepsi boşa ve yokluğa ve hiçliğe gidecek..

Evet bu acıyı vicdan kaldıramaz..

Tüm Reklamları Kapat

Eğer ölümden sonrası yoksa insan en aciz hayvandan daha hüzünlü kederli ve aciz bir hale girer...

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
10 Temmuz 2022 Öğrenci-Okur

İnsan, zekasının yan ürünü olarak evrimleşen anlamlandırma özelliğini kullanır ve her şeyde bir anlam arar. Bazen evrimsel sürecin yapmak zorunda bıraktığı temel davranışlarda ve bunun ötesinde de bir anlam arıyoruz.

Neden ürediğimiz ile ilgili evrimsel açıklama ile yakından ilgili bir durum. Üreyen ve üremeyen arasındaki en temel fark genlerini gelecek nesle aktaramamasıdır. Zekamızın evrimi sayesinde bu konuda doğal işleyişin ötesine geçebilsek de evrim başka şekillerde devreye giriyor. Eğer atalarımız bir şeyler yapmasaydı şu anki durumda olmayacaktık. İşte bir şey yapan ve yapmayan arasındaki fark da budur. Bu yüzden bizde de bunu yapma isteği var. Bu gayet doğal bir arzu. Evrimin bizi zorladığı başka bir mekanizma.

Zekamızın evrimi ise durumu biraz daha karmaşıklaştırıyor. Bu mekanizmayı meşrulaştırmak için evren yok olsa bile bizim kurtulacağımızı düşünebiliyoruz. Başka evrenlere geçebileceğimizi ya da ölümden sonra bir yaşam olduğunu düşünebiliriz. Bunların hepsi sadece bu mekanizmayı meşrulaştırmaya çalışma yollarımızdan birkaçıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Evrimde çeşitlilik olduğu gibi o farkı düşünme, hayatı anlamlandırma konusunda da bir çeşitlilik var. Kimisi hayatın bir gün bitecek olmasının bir şeyler yapmak için asıl itici güç olduğunu düşünür. Kimisi ise bir gün bitecekse yapılanların anlamsız olduğunu düşünür. Bunu, hayatın anlamını her insan kendisi bulmalı.

142 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Arda Adnan Kalkan
10 Temmuz 2022 Düşünebilen bir insanım

Hiçbir şey yapmayan yani çalışmayan, üretmeyen, eğlenmeyen, dolaşmayan insanların psikolojisi bozulur. Zaten psikolojinin düzgün olmasının iki şartı vardır. Sevmek ve çalışmak. Çalışma yoksa psikoloji bozulur. İkisi arasındaki temel fark budur kısacası. Ayrıca para kazanamaz. Mevcut kaynaklarını kullanır o da yoksa devlet yardım eder. O da mümkün değilse dilenmesi gerekir. Sonuç olarak çalışmadan sağlıklı yaşanmaz. Unutun o hayali:))

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye 10 Temmuz 2022 Araştırmacı

Esenlikler. Hep dedim, şimdi de diyorum; Yaşamın amacı ya da anlamı yok. Yalnızca biz bazı şeylere anlam yüklüyoruz. Örneğin; Uçaklar. Uçakların bir amacı ve bir anlamı var. Sizi bir yere götürür ve önemlidir. Peki sizin? Nedensiz yere doğarsınız ve nedensiz yere ölürsünüz. Anlamı ne? Yok değil mi? Evet yok.

Kanımca arada bir ayrım yok, ikiside aynı. Ancak bu ikisinin amacı, yaşamı anlamlandırma çabası ve seçimleri ayrı. Önemli olan yaşamın anlamsızlığını nasıl anlamlandırdığınız. Benim için Orgenerallik rütbesi bir düş bile olsa ulaşılması gereken ulu bir amaç. Çünkü bana göre yaşam inanılmaz derecede düzenli, güç ve görkemli. Olabileceğin en iyisi. Yaşamın anlamsızlığıda aynı. İkiside aynı derecede inanılmaz ve olabileceğin en iyisi. Orgenerallik rütbeside öyle (Mareşallığı saymazsak). Olabileceğin en iyisine ulaşmak benim amacım.

Mozart, Beethoven, Nikola Tesla ve Ulu Mareşal Atatürk. Bunların seçimleri ayrıydı. Nikola Tesla duygusaldı ve insanlığı olabileceğin en iyisine ulaştırmak istiyordu. Atatürk, oda duygusaldı ama o, o ayrıydı. O anlamsızlığı anlamdırmak, insanların seçimleri rahatça yapabileceği bir cumhuriyet yarattı arkadaşları ile birlikte. Kimisi saygın, kimisi seçkin, kimisi önemli kimisi bu üçü olmasada kendini doyuma ulaştırmak için varsıl olmak ister. Önemli olan seçimlerdir ve gelişimi sürdürmektir. İnsan bir gelişim sürecinin (Büyük patlamadan büyük yok olmaya kadar olan süreç) ürünüyse eğer nankörlük etmemeli bu süreci sürdürmelidir. Onun dışında inanın bir ayrım yok. Özümüzde aynıyız.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close