Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bu soru başka bir soruya yönlendirilmiştir: Size göre ve genel olarak hayatın anlamı nedir?
Bilim Ve Toplum
Üye
0

Hayatın anlamı nedir?

1,049 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Rauf Ercan
Rauf Ercan
87K UP
İşletme Lisans Mezunu& okur bir birey.

Felsefe açısından bir soru olan "Hayatın anlamı ne?" herkes açısından farklı algılanabilecek bir sorunun cevabıdır. Burada önemli olan sorunun içinde geçen "anlam" kelimesine ne kattığın ile ilgilidir. Örneğin, maddi başarısı olan bir düşünce için "herkesin tanıyabileceği bir ünlü olmak", bilgi seviyesinde "hayatım boyunca sürekli okuyacağım", dinsel ve ahlaki boyutta ise, " iyi bir kul olarak, Tanrı'ya hizmet etmek" şeklinde sıralanabilir.

Felsefe düşünce akımları içerisinde bu soruya cevap arayan "varoluş felsefesi" olarak karşımıza çıkar. "Jean-Paul Sartre'ın varoluşçu felsefesinin ana fikirlerinden biri, "varoluşun özden önce geldiği"dir. onun sloganıdır. Yani insan önce var olur, sonra özünü yaratır. Sizce bir insan varlığını nasıl hissedebilir?"[1] . Böylece bu önermenin varoluşçuluğun merkezini oluşturur. Bu, bireyin kendini nasıl anlamlandırdığı ile ilgilidir. Konu ile ilgili birkaç örnek vermek istiyorum; Platon’a göre bu sorunun cevabı için, “Daha çok öğrenmek.” Bir diğer önemli filozof Aristo’ya göreise, “İyi olmak." Sokrates'in öğrencisi Anisthetes’in liderliğini üstlendiği Kinizm (İng.: Cynicism ) ya da Kinik öğretisine göre ise,“basit bir yaşam.” Son olarak Nihilizm Felsefesinin öncü isimlerinden gelen Nietzsche’nin “Tanrı öldü.” (İng.: “God is dead.”) tanımından sonra nihilistler için, "hayatın hiçbir anlamı yoktur" ifadesi çıkmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak, "varoluşun anlamı sorusu, tek tek davranışlarımızı, içinde yaşadığımız dünyayı, evreni ve hayatımızı kapsar."[2] Daha detaylı bir anlatım için Youtube'da Pelin Dilara Çolak veya Dizolof'un konuyla alakalı videosunu ekliyorum. Umarım yazdıklarım ile aklınızdaki sorulara cevap verebilmişimdir.

181 görüntülenme

Kaynaklar

  1. B. Erdoğan. Sartre: “Varoluş, Özden Önce Gelir”. (19 Ocak 2018). Alındığı Tarih: 25 Ocak 2022. Alındığı Yer: Gaia Dergi | Arşiv Bağlantısı
  2. V. Taşdelen. (Dergi, 2013). Varoluşun Anlamı Sorunu. Not: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/994094.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close