Bovling topunun yoğunluğu tüyden daha fazla. Bilindiği üzere yoğunluğu fazla olan nesnenin kütle çekimi de bir o kadar fazladır. Bu durumda da bovling topunun kütleçekiminin fazla olması gerekir. Dünya bu nesneleri çekerken bovling topunun çekimi yüzünden bovling topunun önce düşmesi gerekmez mi?
Merhaba bu sorunuzun izahı şu şekilde olabilir:
''Bir bovling topu ve bir tüy, aynı yükseklikten aynı anda bırakılırsa, hangisi önce düşer? Bu, Galileo Galilei'nin aklını kurcalayan bir soruydu. Tabii ki o, bovling topu olarak düşünmedi; ancak mantığı aynıydı: Farklı kütleli cisimlerden daha büyük kütleli olan daha hızlı mı düşer? Daha önce mi düşer? 'Düşme' hareketinin doğası nedir?
Normalde, sağduyulu bir şekilde düşünecek olursak, bunlardan bovling topunun daha önce düşmesi gerektiğini hissederiz. Gerçekten de, eğer ortamda hava varsa, yani bir binanın tepesinden bu iki cismi aynı anda yere bırakacak olursanız, bovling topu tüye göre kat kat önce düşecektir.
Ancak eğer ortamda 'hava' yoksa, yani aynı deneyi vakum ortamında yapacak olursanız, sıra dışı bir şey yaşanır: İki cisim, aynı anda yere düşer!''
Benim de alıntı yaparak faydalanmış olduğum Evrim Ağacı'nın makalesini aşağıda paylaşmış olacağım. Aynı zamanda makale içerisinde de tavsiye edilen videoyu dilerseniz makaleyi okumadan önce izleyebilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur.
Dünyada saniyede 9.81 m/sn'lik bir çekim kuvveti bulunmaktadır ve bu çekim kuvveti kütleden bağımsızdır, eğer harici etki eden bir ivme söz konusu değilse bir apartman da bir kuş tüyü de aynı hızla yere düşer. Yine de dünyanın her yerinde çekim kuvvetinin aynı olmadığını hatırlatmak isterim.