Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
5

Havasız ortamda bir bovling topuyla tüy neden aynı anda yere düşer?

Bovling topunun yoğunluğu tüyden daha fazla. Bilindiği üzere yoğunluğu fazla olan nesnenin kütle çekimi de bir o kadar fazladır. Bu durumda da bovling topunun kütleçekiminin fazla olması gerekir. Dünya bu nesneleri çekerken bovling topunun çekimi yüzünden bovling topunun önce düşmesi gerekmez mi?
4,774 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Yusuf Akyıldız
Lise Öğrencisi

Ben birazda işin matematiksel boyutuna değinmek istedim. İlk olarak yer çekimi kuvvetinin formülü dünyanın yarıçapını r, dünyanın kütlesini M ve bizim kütlemizide m olmak üzere

F = M×m/r² dir. Bu formülden yola çıkarak bizim kütlemizin kütle çekim kuvvetini arttırdığını düşünebiliriz ve bu doğrudur fakat kuvvet ile kuvvet sonucunda ortaya çıkan ivmelenme farklı şeylerdir. Yukarıdaki formülü kullanırsak bovling topuna uygulanan kütle çekim kuvvetinin tüye uygulanan kütle çekim kuvvetinden daha fazla olduğunu bulabiliriz. Ama kuvvet sonucunda oluşan ivmelenme her iki cisimde de eşittir çünkü her ne kadar topa uygulanan kuvvet fazla olsada aynı zamanda topun kütleside fazladır dolayısıyla aynı etkiyi oluşturmak için harcanması gereken kuvvette daha fazladır. Oluşan ivmelenmeyi kuvveti kütleye bölerek bulabiliriz kuvvetimiz M×m/r² eğer bu kuvveti cismin kütlesine bölersek ivmelenmeyi buluruz ki oda M/r² olur . Yani ivmelenme bizim kütlemizden bağımsızdır demektir. Bu sayede her ne kadar her iki cisme uygulanan kuvvetler farklı olsada ivmelenmenin aynı olduğunu bulmuş oluruz. Bu yüzden dünya yüzeyindeki her türlü cisim için yer çekimi kaynaklı ivmelenme 9,81 m/s² dir.

Tüm Reklamları Kapat

492 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sinan Yavuz
Sinan Yavuz
101K UP
Sinan YAVUZ

Dünyada saniyede 9.81 m/sn'lik bir çekim kuvveti bulunmaktadır ve bu çekim kuvveti kütleden bağımsızdır, eğer harici etki eden bir ivme söz konusu değilse bir apartman da bir kuş tüyü de aynı hızla yere düşer. Yine de dünyanın her yerinde çekim kuvvetinin aynı olmadığını hatırlatmak isterim.

574 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sıla :)
Sıla :)
61K UP
Öğrenci

Merhaba bu sorunuzun izahı şu şekilde olabilir:

''Bir bovling topu ve bir tüy, aynı yükseklikten aynı anda bırakılırsa, hangisi önce düşer? Bu, Galileo Galilei'nin aklını kurcalayan bir soruydu. Tabii ki o, bovling topu olarak düşünmedi; ancak mantığı aynıydı: Farklı kütleli cisimlerden daha büyük kütleli olan daha hızlı mı düşer? Daha önce mi düşer? 'Düşme' hareketinin doğası nedir?

Normalde, sağduyulu bir şekilde düşünecek olursak, bunlardan bovling topunun daha önce düşmesi gerektiğini hissederiz. Gerçekten de, eğer ortamda hava varsa, yani bir binanın tepesinden bu iki cismi aynı anda yere bırakacak olursanız, bovling topu tüye göre kat kat önce düşecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak eğer ortamda 'hava' yoksa, yani aynı deneyi vakum ortamında yapacak olursanız, sıra dışı bir şey yaşanır: İki cisim, aynı anda yere düşer!''

Benim de alıntı yaparak faydalanmış olduğum Evrim Ağacı'nın makalesini aşağıda paylaşmış olacağım. Aynı zamanda makale içerisinde de tavsiye edilen videoyu dilerseniz makaleyi okumadan önce izleyebilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

https://www.youtube.com/watch?v=E43-CfukEgs

596 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Bakırcı. (2019). Kütleçekimi Ve Etkisi: Bovling Topu Mu Hızlı Düşer, Tüy Mü?. https://evrimagaci.org/kutlecekimi-ve-etkisi-bovling-topu-mu-hizli-duser-tuy-mu-7871. | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close