Havada tüm gazların homojen bir şekilde karıştığı bilgisi tam olarak doğru değil.
Atmosferin içeriğinde, oranı değişmeyen (ya da önemsiz ölçekte değişen diyelim) gazlar var. Azot, oksijen bunların ikisi. Ama su buharı, argon, karbondioksit, neon, helyum, metan, kripton, hidrojen, ozon ve ksenon gibi gazların oranı çok küçük oranlarda olsa da değişiklik gösterebilir ve bunların dağılımları da değişkendir.
Bulutun direk olarak su buharı olduğu bilgisi bir yanlış anlaşılmadır. Bulut aslında havada bulunan su buharının, yerçekimi nedeni ile yere düşemeyecek kadar küçük büyüklüklerde su ya da buz taneleri olarak yoğunlaşması ile oluşur. Peki bu yoğunlaşma nasıl olur? O da direk olarak havanın sıcaklığı ile. Atmosferin ve havanın, su buharı içeriği, sıcaklıkla ilgilidir. Hava ne kadar sıcak ise bünyesinde su buharı tutma gücü yükselir. Hava soğuduğunda ise su buharı tutma kapasitesi düşer. Buna göre, atıyorum 20 santigrat derecede olan bir bölgede, havada %1 oranında su buharı varsa, sıcaklık 10 santigrat dereceye düşerse, havadaki su buharı miktarı değişmese de bulut oluşur. Çünkü hava, %1'lik orandaki su buharını bünyesinde tutamaz ve su tanecikleri oluşur. Bunlar da bulutları oluşturur. Eğer havada soğuma devam ederse bu su taneciklerinin miktarı ve büyüklükleri artar ve damlalar yağmura dönüşür.
Çöllerde hiç yağmur yağmamasının nedeni, çöllerin üzerindeki atmosfer kısımlarında hiç su buharı olmaması değildir. Bunun nedeni, çöllerin üzerindeki atmosfer bölgesinin her zaman sıcak olması, hiç soğumaması ve bu nedenle de o bölgedeki su buharının yoğunlaşmaması, bulut oluşturmaması ve yer yüzüne düşmemesidir. Çöllerin üzerinde hava soğusa da yere düşecek kadar büyük su taneleri oluşturmaz ve rüzgarla var olan az su buharı da başka bölgelere taşınır. Taşınırken de soğuk bir bölgeye geldiğinde yükünü bırakır.