Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bekir Karataş
Bekir Karataş
1,532 UP
Üye 9 Temmuz 2020
3

Havada tüm gazlar homojen bir şekilde karışıyorken su buharı nasıl oluyor da birleşip bulut oluşturabiliyor?

1,205 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 19 Kasım 2020

Havada tüm gazların homojen bir şekilde karıştığı bilgisi tam olarak doğru değil.

Atmosferin içeriğinde, oranı değişmeyen (ya da önemsiz ölçekte değişen diyelim) gazlar var. Azot, oksijen bunların ikisi. Ama su buharı, argon, karbondioksit, neon, helyum, metan, kripton, hidrojen, ozon ve ksenon gibi gazların oranı çok küçük oranlarda olsa da değişiklik gösterebilir ve bunların dağılımları da değişkendir.

Bulutun direk olarak su buharı olduğu bilgisi bir yanlış anlaşılmadır. Bulut aslında havada bulunan su buharının, yerçekimi nedeni ile yere düşemeyecek kadar küçük büyüklüklerde su ya da buz taneleri olarak yoğunlaşması ile oluşur. Peki bu yoğunlaşma nasıl olur? O da direk olarak havanın sıcaklığı ile. Atmosferin ve havanın, su buharı içeriği, sıcaklıkla ilgilidir. Hava ne kadar sıcak ise bünyesinde su buharı tutma gücü yükselir. Hava soğuduğunda ise su buharı tutma kapasitesi düşer. Buna göre, atıyorum 20 santigrat derecede olan bir bölgede, havada %1 oranında su buharı varsa, sıcaklık 10 santigrat dereceye düşerse, havadaki su buharı miktarı değişmese de bulut oluşur. Çünkü hava, %1'lik orandaki su buharını bünyesinde tutamaz ve su tanecikleri oluşur. Bunlar da bulutları oluşturur. Eğer havada soğuma devam ederse bu su taneciklerinin miktarı ve büyüklükleri artar ve damlalar yağmura dönüşür.

Tüm Reklamları Kapat

Çöllerde hiç yağmur yağmamasının nedeni, çöllerin üzerindeki atmosfer kısımlarında hiç su buharı olmaması değildir. Bunun nedeni, çöllerin üzerindeki atmosfer bölgesinin her zaman sıcak olması, hiç soğumaması ve bu nedenle de o bölgedeki su buharının yoğunlaşmaması, bulut oluşturmaması ve yer yüzüne düşmemesidir. Çöllerin üzerinde hava soğusa da yere düşecek kadar büyük su taneleri oluşturmaz ve rüzgarla var olan az su buharı da başka bölgelere taşınır. Taşınırken de soğuk bir bölgeye geldiğinde yükünü bırakır.

187 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close