Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Hangi meslekleri tavsiye edersiniz?

Gelecek sene üniversiteye gideceğim ve sınav puanlarım gayet iyi gelecek gibi duruyor. Fizik okumak istiyorum ama ülke içerisinde pek değer görmediğini farkettim. Çok mükemmel lüks bir hayat yaşamak istemiyorum ama hayat kalitem de olsun istiyorum. Akademisyen olmak isterim ama galiba öğrenciler de azalmaya başlamış. Sizce ne yapabilirim?
262 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yunus Emre Çelik
Şehir Plancısı

Kişi hangi işi doğru ve huzurlu yapıyorsa o mesleği yapması daha doğrudur. Bu konuda ısrarcıyım ve altını yeniden çizerek söylemek istiyorum: kişinin yapabildiği ve yaparken keyif duyduğu işi mesleği olmalıdır.

Para kazanmak yalnızca yapılan işin bir karşılığıdır. Eğer o işi sizden başka kimse yapamıyorsa daha büyük bir iş yaptığınız anlamına gelir ve daha çok para kazanırsınız. Örneğin piyasa yazılımcı az bulunduğu için bugün yazılımcılar yaptıkları işten ziyade sayıları az olduğu için daha yüksek ücretlerle çalışıyorlar.

Anlaşılan o ki para kazanmak için az yapılan bir işte bulunmak gerekiyor. Yani işini en iyi şekilde yapan ve kaliteli bir iş çıkaran insanlar daha çok para kazanacaktır. Çünkü onlardan piyasada az bulunur. Eğer herkes kaliteli iş yaparsa diye endişelenmeyin çünkü bu durumda kalite standartları değişeceği için artık daha da kaliteli yapanlar az bulunacaktır. Ancak şunu düşünün: işini kötü yapan bir yazılımcısınız çünkü sırf para kazanmak için o meslektesiniz. Evet bundan 10 yıl sonra bilgileri geride kalan ve kalitesiz iş yaptığı için bilin bakalım kim kovulacak? Bildiniz, siz. Olay para kazanmakta veya meslekte değil işini iyi yapmakta. İyi yapmak pek çok açıdan kaliteli yapmakla eşdeğerdir. Bugün üretimi ve satışı yok ama bir yerden bulabilirseniz şu kitabı okumanın kalitenin ve işin doğru yapılması açısından herkese yardımcı olacağını düşünüyorum:

Tüm Reklamları Kapat

Rafael Aguayo - Japon Muciesinin Mimarı - Japonlara Kaliteyi Öğreten Amerikalı Dr. Deming - Form Yayınları - 1993 - ISBN: 9789757701309

Kitapta bir işi kaliteli yaptıkça artan kardan bahsediliyor ve derinlemesine açıklanıyor. Buna öncülük eden kişi olan Dr. Deming özelinde de örnekler veriliyor. Dr. Deming'in kalite konusunda yaptığı ve dönemiyle çok ters düşen çalışmaları ve düşünceleri Japonlar tarafından kabul görüyor ve bugün hala devam eden hepimizin bildiği Japon kalitesini ve memnuniyetini ortaya çıkarıyor.

Tüm bunlarla birlikte kendi deneyimimden söz edeyim:

Ben şehir ve bölge planlama bölümü okuyorum. Bu bölümü okumamın nedeni bu işe bir tutkumun olması, kendimi bunu yapabilecek kadar yeterli ve diğer mesleklere göre bu meslekte kendimi daha başarılı görmem. Aynı zamanda çoğu zaman 24 saatimi çalışmaya harcasam da mutsuz olmuyorum çünkü çektiğim her çizgi, düşündüğüm her plan kararı beni mutlu ediyor. Petrol mühendisi de olabilirdim ancak bu işten keyif almazdım. Çevremde sürekli matematik hesapları yapmak yerine sosyal konularla doğrudan ilintili olmayı daha çok seviyorum. Ancak bir başka tanıdığım kişi eline kağıt kalem alıp da boruların içinden sıcak su geçerken ne kadar genleştiği konusunda akla gelmedik hesaplamalar yapmaya bayılıyor. Onun mesleği benimkinden daha çok para kazanıyor. Ya da bir başka örnek: üniversite sınavında benimle aynı sıralamaya sahip arkadaşım adı "nükleer enerji mühendisliği" olan çok havalı bir bölüme gitti. Benim bölümümün kaç yıllık olduğunu bile insanlar bilmiyorken söylediğimde sırf üzülmemem için güzel bölümmüş demelerine karşın "nükleer enerji mühendisliği" okumak çok daha çekici görünüyor, öyle değil mi? Benim için değildi elbette.

Tüm önemli olan kişinin kendisini bulması ve memnun olduğu işi saptayabilmesi. Ülkemizdeki pek çok öğrenci (kişisel deneyimlerime göre %96) bunu başaramıyor. Sonra da hiç kimsenin işini doğru düzgün yapmadığı, herkesin nedenle birbirine kızdığı bir toplum oluşuyor. Ne yazık.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close