Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Nur Hazal Sulu
Üye
2

Hafıza, geçmişi hatırlayıp gelecek hakkında tahmin yapabileceğimiz şekilde mi evrimleşti? Nasıl?

Akıl; anı, hafıza ve plan yapacak şekle nasıl geldi? Evrimsel süreçte bu yeteneği nasıl gelecek nesile aktarıp nasıl geliştirdik?
460 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Eray Cengiz
Eray Cengiz
8K UP
Yaptığım araştırmalardan edindiğim tecrübeler.

Merhabalar,

Öncelikle evrimsel süreçte insanın beyninin gelişimi milyonlarca yıl sürmüştür. Bu sürecin detaylı bir şekilde anlatıldığı bir video evrim ağacı kanalında mevcut. Gözden kaçırdıysanız kaynak kısmına bırakıyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Sorunuza gelecek olursak, insan beyni diğer canlılara göre evrimsel süreçte alet kullanabilecek, barınak yapabilecek, iletişim kurmak için diller oluşturacak kadar evrimleşti. Bu süreçte tahminimce hayvanlarda baskın şekilde bulunmayan duygular da gelişti. Bilindiği gibi hayvanlarda da hafıza mevcut buna en iyi örnek olarak, bir antilobun su içtiği sırada timsah saldırısına uğraması sonucu, zorunda kalmadıkça aynı yerden su içmeye çalışmaması, evinizdeki evcil hayvanınıza verdiğiniz yemi beğenmediği zaman tekrar sunduğunuzda kokusundan o yem olduğunu anlayarak yemek istemesi vb. durumlar.

Ancak insanlara bakacak olursak bir insan sevdiği bir kişiyi kaybettikten sonra belirttiğiniz gibi onunla olan anıları aklına gelir ise duruma göre, hüzün, mutluluk ya da başka duyguları yaşayacaktır ama bir hayvan aynı duruma geldiği zaman kendisinin o olayı yaşamaması için tedbirler alacaktır. Planlama sorunuz için bir insan geleceği veya çalışması ile ilgili planlamalar uygularken, detaylı bir şekilde hesaplar kullanarak planlamasını gerçekleştirir ancak bir hayvan bir yuva oluşturacağı zaman, içgüdüsel olarak bunu gerçekleştirir. Bir insanın yaptığı yapı şekil, renk, malzeme, estetik olarak farklılık görebilir fakat bir hayvan türünün yaptığı yuva aynıdır, uygun materyalleri bularak yuvasını tamamlar. Burada aynı şekilde insan duyguları ve zekası ön plana çıkıyor, yapı yapımı sırasında, renk seçimi, yapı şekli, nasıl ayakta duracağı, ne gibi etkenlere karşı nasıl korunacağı gibi durumlar. Nesilden nesle aktarılması durumu, insanların gelişen zekası ile öğreti yolu kullanılarak, hayvanlarda da aynı şekilde ebeveynlerden öğrenerek ya da içgüdüsel şekilde olduğunu düşünüyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Ek olarak belirtmek isterim, aklınıza normal olarak bir köpeğin sahibi öldüğü zaman köpekte üzüntü belirtileri görüldüğü konusu da geliyor. Bu konuda en son araştırma yaptığım zaman buna bir cevap bulamamıştım eğer siz bu konuda farklı bir cevap bulursanız beni de bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Yukarıda vermiş olduğum cevabı bu konu hakkında yaptığım araştırmaları kullanarak özetlemeye çalıştım, bilgi eksikliği veya hatalı bir durum söz konusu ise düzeltiniz.

Saygılarımla.

138 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Evrim Ağacı. İnsan Beyninin Gelişimi. (15 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 15 Kasım 2021. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close