Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ilker Avdanlı
Üye 25 Şubat 2021
5

Güzellik gerçekten göreceli midir?

Güzellik ve zevkler neden insandan insana değişir?
3,292 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
334K UP
Düşünür 25 Şubat 2021

merhabalar İlker Avdanlı

insanın güzellik anlayışı 3 farklı etmene ayırabiliriz= kültür, tecrübe ve duygular.

güzellik algısı büyük ölçüde kültürden etkilenir, dünyanın her tarafında farklı güzellik anlayışı vardır. mesela Asya'da bazı yerlerde kadınlar güzellik için boynuna halka takar ve boynunu uzatır. bu o bölgeye göre güzellik tanımıdır, oradaki bir erkeğe sorsan boynu kısa olan kızlar çirkindir der, yada Afrika'da bazı kabileler dudaklarına tabak yerleştirip dudağını genişletirler, çünkü onların güzellik anlayışı da dudakların büyük olmasıdır. bunun gibi bir çok örnek verilebilir, toplum sana güzel olarak empoze ettiği özellik senin algının iskeletini oluşturur.

Tüm Reklamları Kapat

toplumun algısındaki güzellik anlayışından çok uzaklaşmayan farklı varyasyonlar vardır ve bu varyasyonlar tecrübe ile oluşur. mesela güzellik için altın oran olan kültürlerde, erkeklerin genelde annesinin yüz yapısına sahip kadınları çekici bulur. bana gözlüklü kızlar çok çekici gelir acıkcası, gözlük onları çok zeki gösterdiğini düşünüyorum, kardeşim ise tam tersini düşünüyor gözlük takmayanlar daha çekici buluyor. bu özellikler kişiden kişiye göre, tecrübeye göre değişir.

son olarak ise duygular, kişilerin dış görünüşünden yada güzellik algımızın dışında, geçmiş anılar kişilere bakış açısını değiştirir. yani dünyanın en güzel, en seksi kızı bile gelse ama şımarık ve baş belası bir tip olsa zaman geçtikçe o senin gözünde çirkinleşmeye başlar. bunun tam tersi çirkin bir kız ama çok kafa denginse zamanla gözünde güzelleşir. yani duygular dış görünüşü değiştiremese de bakış açını değiştirebilir.

burada yazdıklarımın hepsi kendi düşüncemdir. zevkler neden insandan insana değiştiğini önceden cevap vermiştim link atıyorum= https://evrimagaci.org/soru/zevkler-neden-kisiden-kisiye-degisir-8983

463 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ezgi Altınışık
Doktor Adayı 19 Ağustos 2019
Orijinal Soru: Kuzeyde yaşayan insanlar güneydekilere göre neden daha güzeldirler?

Guzellik, zaman ve mekan icinde degisen bir kavramdir. Farkli toplumlardaki guzellik algisi farkli oldugu gibi, farkli zamanlarda guzel olarak kabul edilen normlar da degisiklik gosterir. Bunun en net orneklerinden biri Neolitik'te bulunan tanrica figurinleri, bugun genelin kabul etmedigi guzellik normlarini tasiyor. Benzer sekilde, bugun yasayan farkli toplumlardaki guzellik algisi da degisiklik gosteriyor. Ornegin, yuzme ve atletizm gibi sporlar vucut tipinde degisiklige sebep oluyor (kalca, omuz vb.). Brezilya'daki kadina dair guzellik algisi sporla degisen daha fit gorunumlu vucut tipine olumsuz baktigindan kiz cocuklari bu tarz sporlara yonlendirilmiyor (Kottak, 2002). Bu durum, kulturel yapinin, guzellik algisina etki ettigini gosteriyor. Mevcut kulturel altyapinizla kuzeyde yasayanlari daha guzel olarak nitelendiriyorsunuz ancak farkli zaman veya mekanda yasamis ve kulturlenmis kisiler icin bu algi gecerli olmayabilir. Kisacasi, hissiyatinizin sebebi kulturel altyapiniz gibi gorunuyor.

456 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Antropoloji: İnsan Çeşitliliğine Bir Bakış. (19 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tan Yıldız
Tan Yıldız
57K UP
İnsan Etolojisi, Sosyobiyoloji ve Evrimsel Biyoloji meraklısı 28 Şubat 2021

Güzellik algısının kişiden kişiye, kültürden kültüre ve zamanla değiştiğinin altını çizerek gene de evrim sürecinin sayesinde gelişmiş belli başlı bazı evrensel güzellik standardlarının da söz konusu olduğuna dair birçok kanıt bulunmaktadır. Değişken asimetri (fluctuating asymmetry) seviyesinin evrensel olarak güzellik algısı ile negatif korelasyon gösterdiğine dair çok sayıda detaylı araştırmalar mevcuttur (Manning et al. 2002)(Chatterjee 2013). Bunun yanında belirli bir nüfusun ortalama yüzüne yakınlığın ve eşeysel dimorfizm seviyesinin de güzellik ile pozitif korelasyon gösterdiğine dair de birçok araştırma bulunmaktadır (Chatterjee 2013). Buna ek olarak bel kalça oranının da birçok toplumda kadınlar için 0.7, erkekler için de 0.9 olduğuna dair kanıt bulunsa da örneklem çeşitliliğinin olmaması bunun bütün nüfuslara daha genelleştirelemeyeceği anlamına gelir. Ancak özellikle de evrensel dişi güzellik standartlarına gelince neoteni kültür ve bireye bağlı olmaksızın sabit bir özelliktir. Neoteni kısaca jüvenil morfolojik özelliklerin erişkinlikte sürdürülmesidir. Bu tür özelliklerin doğurganlık ile ilişkili olmasından dolayı güzel bulunduğuna dair geniş bir çalışma Jones et al. (1995) tarafından yapılmıştır.

696 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Doug Jones, et al. (1995). Sexual Selection, Physical Attractiveness, And Facial Neoteny: Cross-Cultural Evidence And Implications. Current Anthropology. | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close