Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ufuk Derin
Üye 6 Aralık 2019
4

Günümüzde yaşayan ilkel kabileler neden bizim kadar gelişemedi?

3,623 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Tarih Meraklısı 7 Aralık 2019

Ya "gelişime" ihtiyaç duymadılar ya da ihtiyaç duydukları gelişimi somut olarak gerçekleştirebilecek imkanlara sahip değildiler. Daha kısa ve öz olarak ifade etmek gerekirse "istemediler" veya isteseler de "yapamadılar". Biz tarih boyunca yaptık da onlar benzer imkanlara sahipken neden yapamadılar sorusu "istemedikleri" ihtimalini kuvvetlendiriyor. İstememelerinin altında yatan sebep de kültürleri. Peki, kültürleri ne ki, bizimki gibi bir "gelişimi" istemedi? Bu soruya kesin bir cevap vermek güç. Ancak kanaatim daha az zamanda daha çok kazanç isteğinin tavır alışlarında bulunmaması. Zorunlu ihtiyaçları bugüne karşılandığı için ya böyle bir isteği bugüne kadar gün yüzüne çıkaran olmadı ya da çıkarmak anti-sosyal bir eylem olarak değerlendirildi. Birinci ihtimalin ikincisine göre daha zayıf olduğunu düşünüyorum. Zira insanın tabiatında kültür aksini emretmediği sürece daha az zamanda daha çok kazanç sağlama isteği vardır. Böyle bir isteğin kendiliğinden ortaya çıkmamış olması çok zor. Yine de mevcut ihtiyaçlarının onlara göre az bir emekle zaten karşılanıyor olması böyle bir isteğin doğmasını da engellemiş olabilir. Bu tip ilkel kabilelerin nispeten sıcak bölgelerde bulunuyor olması da bu ihtimali güçlendiriyor. Zira yüksek sıcaklık mevcut ihtiyaçların zaten göreli az bir emekle karşılandığı toplumlarda gevşemeyi, daha çok kazanca erişme isteğini azaltmayı, beraberinde getirir.

1,605 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Faruk Yanık
Diş Hekimi,Nörobilim okuru, Evrim savunucusu, 9 Aralık 2019

Gelişemediklerini düşünmüyorum. Popülasyonun bir kısmının mevcut yapıdan kopup bir başka göç rotasında geliştiği muhtemel olsa gerek. Öte yandan yeterli beslenme barınma ve izole tutan şartların hayati tehditler oluşturmaması, kendi yağında kavrulma durumunda bu sağlanan/korunan standartı bozan canlı türü olmadığı düşünüyorum. Zor, yaşamın değişim/dönüşüm anahtarıdır.

Tüm bu -hepimizin- bildiklerine ek olarak yakınlarda yaşayan diğer kabilelerle ilişkiler de oldukça önemli. Burada ilginç olan popülasyon sayısının sabite yakın bir oranda tutulmasının nasıl sağlandığı ile ilgili. Sadece hastalık ve şartlar mı sabit tutuyor nüfusu? uzun süreli gözlemler önemli ve öğrenme/kavrama güçlerini tespitte faydalı olacaktır. Dil gelişimleri, fotografik hafıza potansiyelleri, organlar ve özellikle beyin araştırmaları yapılmalı.. Uyaranlara modern insan beyin alanlarıyla örtüşen tepkiler mi veriliyor. Duygulanımları yarattıkları kültür ile geçmiş insanlar/kültürler arasında örtüşen bir rota var mı incelenmeli..Bu toplulukların varlığından öğrenecek çok şeyimiz var.

Tüm Reklamları Kapat

598 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Serap Avanoğlu
Serap Avanoğlu
1,150 UP
ODTÜ Sosyal Antropolojiden Yüksek Lisanslı 21 Aralık 2019

Antropoloji kültürel değişimin iki yolla olduğunu söylüyor: kültür yayılması (diffusion), yani kültürün belli özelliklerinin bir toplumdan diğerine yayılması (tarım metodlarının yayılması gibi) ve kültüre adaptasyon (acculturation). Bu ikincisi daha çok bir dominant kültürün diğerlerini kendine benzetmesi (Batı kültürünün globalleşmesi gibi) diğer kültürleri asimile etmesi olarak tarif ediliyor. Her durumda kültürlerarası etkileşim, ilişki gerekli. Bugün yüzyıllardır aynı şekilde yaşamaya devam eden kabileler başka kültürlerle ilişkisi olmayanlar. Bilerek, isteyerek (Çin uzun süre kapalı toplum olmaya çalıştı, şimdi de sınırlamaya, istediği gibi yönetmeye çalışıyor örneğin ama bu kısmen ve baskıyla mümkün) kendini ayrı tutanlar yavaş değişiyor. Veya çok ayrı, uzak (Amazonların derinliğinde örneğin) yerlerde oldukları için dış dünyaya kapalı olan toplumlar var. Yani değişim için farklıların karşılaşması lazım. Batı'nın değişiminde ve bunun 16. yüzyıldan itibaren çok hızlanmasında da İslam medeniyeti ile ilşkiler, sömürgecilikten gelen finans, doğal kaynak ve iş gücü olduğu kadar, farklı kültürlerle karşılaşmış olmalarının da etkisi var elbette ve tabi REKABET.

771 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close