Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Barış Yıldırım
Üye
20

Günümüzde kalıtım materyali olarak neden sadece DNA ve RNA var?

Günümüzde canlılar kalıtım için DNA veya RNA'yı kullanıyor. Peki neden daha fazla çeşitlilik yok, bu ikisinin getirdiği avantajlar nelerdir?
2,785 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Bu konuda 2019'da bir araştırma yayınlanmıştı. Bu çalışmaya göre DNA, veri taşıma kapasitesi olan milyonlarca genetik molekülden sadece biri.[1] Bu durumda eğer Evren'de başka yaşam formları varsa, bambaşka genetik materyallere sahip olma ihtimalleri oldukça yüksek olacaktır.

Peki o zaman Dünya'da neden bu seçeneklerden sadece biri (veya RNA'yı da sayarsak ikisi) kullanılıyor? Bunun genelde çok iyi bir cevabı yok, çünkü elimizde tek bir yaşam formu olduğu için, onun özelliklerinin neden tam da o şekilde olduğunu anlamlı bir şekilde olduğunu söylemek zor. Çünkü çoğu durumda cevap şu: Bu molekülleri görüyoruz, çünkü Dünya'da yaşam, yaşamın başlangıcında Dünya'da var olan ve erişilebilir olan molekül kombinasyonlarını kullanarak evrimleşti (kemo-erişilebilirlik). Sonrasında da tüm torunlarına bu moleküller miras kaldı. Bildiğimiz kadarıyla Dünya'daki nükleik asitler, Dünya'daki termofiziksel şartlarda oldukça verimli bir şekilde çalışıyor. Yani bu şartlarda, bu özelliklere sahip bu moleküller diğerlerinin önüne geçti denebilir. Tabii hangi moleküllerin erişilebildiği değişseydi veya farklı termokimyasal şartlarda başka moleküller avantajlı olabilirdi ve yaşam, o şekilde başlayabilirdi. Hatta sistem kaotik olduğu için, başlangıç koşulları azıcık değiştiğinde bile, birebir aynı ortamda bambaşka molekülleri kullanan canlılar evrimleşebilirdi.

Bu soru, daha ziyade Dünya-dışı yaşam bulup da onun da DNA veya RNA kullandığını görecek olursak daha ilginç bir soruya dönüşecektir. Çünkü eğer tespit edilen milyonlarca olasılıktan bir diğerini bulursak, yukarıdaki paragrafta anlattıklarım geçerliliğini koruyacaktır. O durumda soru, hangi çevrede hangi molekül avantajlı sorusuna dönecektir. Ama ola ki o milyonlarca olasılıktan 1-2 tanesi, birbirinden bağımsız evrimleşen iki yaşam formunda aynı şekilde kullanılıyorsa, o zaman bu molekülün diğerlerine belli bir üstünlüğü (mesela bir stabilite başarısı) olduğunu düşünmeye başlayabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

209 görüntülenme

Kaynaklar

  1. H. J. Cleaves II, et al. (2019). One Among Millions: The Chemical Space Of Nucleic Acid-Like Molecules. Journal of Chemical Information and Modeling. doi: 10.1021/acs.jcim.9b00632. | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close