Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bu Rak
Bu Rak
22K UP
Üye 9 Temmuz 2020
3

Günümüzde atomların özelliklerini açıklarken modern atom teorisini kullanmıyor muyuz? Hayır ise, modern atom teorisi nerede kullanılabilen teoridir?

Eğer kullanıyorsak, neden ders kitaplarında elektronların katmanlarından veya katmanların belli bir elektron alabilme kapasitesinden bahsedebiliyoruz? Güncel teoride atomun belli bir katmanı yok ki ve tam olarak yerlerini bilemeyiz ki? Pratik bir fayda sağlıyor diye öğretiliyorsa, bu gerçekliği bulandırmaz mı?
780 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi 10 Temmuz 2020

Günümüzde geçerli olan modern atom teorisi bu konuda haklısınız.

Her teori tarih boyunca birçok aşamadan geçerek daha olgun haline erişir. Modern atom teorisi de böyledir. Muhtelemelen, modern atom teorisinin bugünkü haline ulasasiya kadar geçmiş olduğu evreleri öğrenmek, sıfırdan modern atom teorisi öğrenmeye göre daha pedagojik. Atom teorilerinin ilkel formalarının da öğretiliyor olmasının sağladığı pratik fayda bu olsa gerek.

Tüm Reklamları Kapat

187 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Can Ulaşlı
Meraklı Bir Lise Öğrencisi 10 Temmuz 2020

Bir atom orbitalinde elektron %100 konumu bilinemez ama orbital dediğimiz bölgeler genellikle elektronun bulunma olasılığının %95 olduğu bölgelerdir. Ayrıca bugün biliyoruz ki Newton Mekaniği'de yanlış. Öyleyse lise öğrencilerine Newton mekaniği yerine doğrudan kuvantum mekaniği mi öğretilmeli? Ben tabii ki birincinin taraftarayım ancak öğrencileri de kandırmamak gerektiğini düşünüyorum. Yani bu mutlak böyledir demek yerine teori şu sebeplerden dolayı tamamen doğru değil şu an bildiğimiz "gerçeğin" bir yakınsamasıdır diye açıklanabilir.

Gerçeği nokta atışı yaparak tanımlayabilmek bile çok zordur (imkansız) ayrıca. Feynman'dan alıntılayacak olursam:

"...Öğrenci şöyle bir itirazda bulunabilir: "Bu belirsizliği sevmiyorum, her şeyin tam olarak tanımlanmış olmasını isterim; aslında, bazı kitaplar 'Bilim tam bir konudur, orada her şey tanımlıdır' der. Kuvvetin kesin bir tanımı üzerinde ısrar ederseniz, onu asla ele geçiremezsiniz! Bunun ilk nedeni, 2. Newton yasasının tam olmamasıdır; ve ikinci nedeni de, fizik yasalarını anlamak için, onların tümünün bir yaklaştırma olduğunun anlaşılması gerekliliğidir.

Tüm Reklamları Kapat

Her basit düşünce yaklaşıktır; örnek olarak, bir cisim alalım, ... nedir bir cisim? Filozoflar daima şöyle der: 'Evet örneğin bir sandalye alınız.' Onların bunu dedikleri anda artık ne konuştuklarını bilmediklerini anlarsınız. Bir sandalye nedir? Evet, bir sandalye orada belirli bir şeydir... Belirli? Nasıl belirli? Zaman zaman ondan atomlar buharlaşır -çok atom değil, birkaç adet- üzerine kirler düşer ve boya içinde çözünür; böylece bir sandalyeyi kesin olarak tanımlamak için, tam olarak hangi atomların sandalye, hangi atomların hava, ya da hangi atomların kir veya hangi atomların sandalyedeki boya olduğunu söylemek olanaksızdır, çünkü dünyada yalnız başına kalmış tek bir cisim yoktur; her cisim çok sayıda nesnenin bir karışımıdır, böylece onu ancak bir yaklaşıklıklar ve idealleştirmeler dizisi olarak ele alabiliriz.

Buradaki ustalık idealleştirmelerdir..." -Feynman Fizik Dersleri Cilt 1 Bölüm-Sayfa: 12-2

152 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Feynman Lectures On Physics. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Wikipedia . (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close