Sorunun çok değerli olduğunu belirtmek isterim.
Öncelikle uzay-zaman ve kütlenin uzayı bükmesini gösteren kumaş (uzay-zaman dokusu) ve bilyeler (uzayı büken kütle, gezegenler) benzetmesi çok yanlış bir benzetmedir,olay tam olarak bu şekilde gerçekleşmez, ayrıca bunu dünyada göstermek ne kadar açıklayıcı gibi gelse de bizi yanlış düşünce kalıplarına sokuyor.
Çünkü dünyada yerçekiminin oluşu ile uzayın benzetilmesi kişide sanki uzayda her şey aşağı yönde çekilir ve bu doğalmış yanılsaması oluşturuyor.Halbuki görselde göründüğü gibi durumun bu şekilde olmadığı düşünülüyor.

Gelelim kütlelerin uzayı nasıl büktüğüne ; Einstein'a göre kütle, konsantre enerjidir ve bu bilgiden yola çıkarsak, bir enerji konsantrasyonu kendisini çevreleyen alan (uzayın dokusu) üzerinde bir etkiye sahiptir ve enerji aslında çevreleyen alanı bükmez. Homojen olmayan hale getirir. Enerjinin bunu nasıl yaptığına gelince, kimse kesin olarak bilmiyor,belki bu graviton ile açıklanabilir.
Graviton: kütleçekim kuvvetini ilettiği varsayılan, sanal bir parçacıktır. Einstein'ın Genel Görelilik teorisinin önemli bir parçasıdır. Gravitonun varlığı etkileri sayesinde bilinmektedir fakat onu ölçmek ya da gözlemlemek şimdilik olanaksızdır.
Einstein genel görelilikte şöyle der; "yerçekimi alanının enerjisi, diğer herhangi bir enerji türüyle aynı şekilde yerçekimi ile hareket edecektir"
Uzayda tam olarak neyin büküldüğüne gelince, tam olarak neyin değiştirildiğini söylemek daha iyidir ve cevap uzayın kendisi olmalıdır.Einstein uzayı,berrak hayaletimsi elastik şey olarak tanımlar, aslında bu jöle olarak düşünülebilir ve gezegenler de bu jölenin içindeki kütleli yuvarlak toplar olabilir.

Özetle,uzayın dokusunu jöleye benzetirsek ve Einstein'ın deyişiyle kütle konstantre enerjiden oluşuyorsa,enerji bulunduğu uzay dokusuna henüz net bilinmeyen (belki graviton olabilir) bir şekilde etki ediyor ve uzayın dokusunu değiştiriyor,yani jölenin içindeki kütleli toplar jöleyi her yönden kendi üzerine bükerek değiştiriyorlar. Bu konuda çok güzel yerli yabancı kaynaklar verdim,incelemeni tavsiye ederim.
_bilim güzeldir_
Kaynaklar
- Kozan Demircan. Uzay-Zaman. (15 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
- Forbes. Uzay-Zaman Nedir. (15 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
- Kozmosungenetiği. Uzay-Zaman Dokusu. (15 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Graviton. (15 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
- John Duffield. Uzay Ve Zaman Dokusu, Görelilik. (15 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı