Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Güneş uzayı nasıl büküyor?

Kütleçekimini kumaş ile tanımlıyoruz, demir küre koyarsak buker ve bilyeler etrafında döner ama bu durumda kumaşı buken demirin kütlesi değil demiri çeken yerçekimi. Uzayda ise güneş kütlesiyle uzayı büküyor ama nasıl? Ne tarafa ve neden o tarafa doğru?
759 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Göktuğ Çağlar
Kimyagerim, Felsefe ve Bilim Yakın Dostlarımdır

Sorunun çok değerli olduğunu belirtmek isterim.

Öncelikle uzay-zaman ve kütlenin uzayı bükmesini gösteren kumaş (uzay-zaman dokusu) ve bilyeler (uzayı büken kütle, gezegenler) benzetmesi çok yanlış bir benzetmedir,olay tam olarak bu şekilde gerçekleşmez, ayrıca bunu dünyada göstermek ne kadar açıklayıcı gibi gelse de bizi yanlış düşünce kalıplarına sokuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Çünkü dünyada yerçekiminin oluşu ile uzayın benzetilmesi kişide sanki uzayda her şey aşağı yönde çekilir ve bu doğalmış yanılsaması oluşturuyor.Halbuki görselde göründüğü gibi durumun bu şekilde olmadığı düşünülüyor.

Uzayın muhtemel dokusu
Uzayın muhtemel dokusu
Khosann

Gelelim kütlelerin uzayı nasıl büktüğüne ; Einstein'a göre kütle, konsantre enerjidir ve bu bilgiden yola çıkarsak, bir enerji konsantrasyonu kendisini çevreleyen alan (uzayın dokusu) üzerinde bir etkiye sahiptir ve enerji aslında çevreleyen alanı bükmez. Homojen olmayan hale getirir. Enerjinin bunu nasıl yaptığına gelince, kimse kesin olarak bilmiyor,belki bu graviton ile açıklanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Graviton: kütleçekim kuvvetini ilettiği varsayılan, sanal bir parçacıktır. Einstein'ın Genel Görelilik teorisinin önemli bir parçasıdır. Gravitonun varlığı etkileri sayesinde bilinmektedir fakat onu ölçmek ya da gözlemlemek şimdilik olanaksızdır.

Einstein genel görelilikte şöyle der; "yerçekimi alanının enerjisi, diğer herhangi bir enerji türüyle aynı şekilde yerçekimi ile hareket edecektir"

Uzayda tam olarak neyin büküldüğüne gelince, tam olarak neyin değiştirildiğini söylemek daha iyidir ve cevap uzayın kendisi olmalıdır.Einstein uzayı,berrak hayaletimsi elastik şey olarak tanımlar, aslında bu jöle olarak düşünülebilir ve gezegenler de bu jölenin içindeki kütleli yuvarlak toplar olabilir.

Kütlenin uzay dokusunu bükmesi
Kütlenin uzay dokusunu bükmesi
Khosann

Özetle,uzayın dokusunu jöleye benzetirsek ve Einstein'ın deyişiyle kütle konstantre enerjiden oluşuyorsa,enerji bulunduğu uzay dokusuna henüz net bilinmeyen (belki graviton olabilir) bir şekilde etki ediyor ve uzayın dokusunu değiştiriyor,yani jölenin içindeki kütleli toplar jöleyi her yönden kendi üzerine bükerek değiştiriyorlar. Bu konuda çok güzel yerli yabancı kaynaklar verdim,incelemeni tavsiye ederim.

_bilim güzeldir_

230 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Kozan Demircan. Uzay-Zaman. (15 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Forbes. Uzay-Zaman Nedir. (15 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  3. Kozmosungenetiği. Uzay-Zaman Dokusu. (15 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  4. Wikipedia. Graviton. (15 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  5. John Duffield. Uzay Ve Zaman Dokusu, Görelilik. (15 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close