Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Şevval .
Üye
3

Güneş, uzay boşluğunu ısıtmamasına rağmen Dünya'yı nasıl ısıtabiliyor?

1,388 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Buradaki ısınma mekanizması, güneşten gelen elektromanyetik dalgaların madde ile etkileşerek onu oluşturan atomların enerjilerini artırması şeklinde düşünülebilir. Atomların enerjisinin kabaca, onların hareketinden geldiğini düşünebilirsiniz. Bu hareketler öteleme, dönme ya da titreşim şeklinde olabilir. Belirli bir frekansa sahip elektromanyetik dalga, bu hareketlerin her biri üzerinde farklı etkiler oluşturur. Bu etki aynı zamanda maddenin fazına (katı, sıvı ya da gaz) ve onu oluşturan atom ya da moleküllerine ne olduğuna da bağlıdır.

Örneğin mikrodalga fırın, oluşturduğu belirli bir frekans aralığındaki elektromanyetik dalgayı su içeren bir şeye gönderdiğinde, su moleküllerinin titreşim hareketlerinin genliğini büyütür. Bu artan enerji demektir, yani suyun ısınması... Ya da bir odadaki gaz elektormanyetik dalga ile etkileştiğinde gaz moleküllerinin öteleme hareketlerinin hızı artar, yani enerjisi artar, gaz ısınır.

Güneşten gelen elektromantetik dalgalar dünya atmosferi ve yüzeyini (kara ya da deniz) bu yolla ısıtır. Atom ya da moleküllerin hareketlerini değiştirerek. Hangi hareketin değiştiği, ısınan yerin katı mı, sıvı mı, yoksa gaz mı olduğuna göre değişirken, ısınan ortamı oluşturan atom ya da moleküllerin cinsi de belirleyicidir. Öyle ya da böyle, atom ya da moleküllerin yoğun olduğu yerlerin daha fazla ısındığını düşünebiliriz. Çünkü bir bölgede ne kadar fazla sayıda atom ya da molekül varsa, o bölgede o kadar fazla sayıda enerjisi artan şey vardır, toplam enerji artışı büyüktür. Bu da o bölgenin daha fazla ısınması demektir. Elbette bu oldukça kaba bir düşünüş biçimi, o bölgedeki atom ya da moleküllerin cinsi ve maddenin hangi fazda olduğunun da belirleyici olduğunu unutmamak lazım. Ancak gözümüzün önünde canlandırmak için işe yarar bu senaryo.

Tüm Reklamları Kapat

İşte bu senaryoya göre, güneş ve dünya arası uzay fazla ısınamaz, çünkü güneş ışınlarının, enerjisini artırabileceği fazla sayıda atom ya da molekül yoktur boş uzayda. Yaklaşık olarak 1 cm^3 de 1 atom olan bir ortamdan bahsediyoruz. Aynı sayı deniz için mesela 10^23 mertebesinde. Yani boş uzay o kadar seyrek atom ya da molekül içeriyor ki, bunların elektromanyetik dalga ile etkileşimi enerjilerini artırsa da bu toplamda çok küçük kalıyor.

263 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Dış Uzay Yoğunluğu (Ingilizce). (29 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 29 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close