Şu anki güneş sistemi bizim güneşimiz ve diğer tüm gezegenler, uydular başlangıçta ölmüş olan bir yıldızın kalıntılarıdır. Güneş oluşmadan önce güneşten kütle olarak daha büyük bir yıldız süpernova patlaması şeklinde yok olmuş ve zamanla yıldız kalıntısından kalan madde kütleçekimi etkisiyle bir araya toplanarak güneşimizi ve diğer gezegenleri oluşturmuştur.
Birbirlerinin etrafında dönen bu gaz ve toz bulutu zamanla kendi içindeki çarpışmalar ve dışarıdan gelen madde aktarımı ile ( asteroid yağmuru ) kütlesi artmıştır. En son yapılan araştırmalar bu disk şeklindeki bulutsunun yakınında gerçekleşen başka bir süpernova patlamasının bu oluşum sürecini hızlandırdığı yönündedir.
Güneş ve diğer gezegenler 4,6 milyar yıl önce oluşmuştur, Güneşin kütlesi güneş sistemi kütlesinin yüzde 99 unu oluşturur. Kütle çekimi etkisi ile birbiri içine çöken madde zamanla basınç ve sıcaklığın artması sebebiyle termo nükleer tepkimenin oluşma değerlerine ulaşmış ve güneş doğmuştur. Bulutsudan arta kalan malzemelerde aynı şekilde kütle çekimi etkisiyle bir araya toplanmış ve gezegenleri oluşturmuştur.
İlk oluşum sürecinde kendi etrafında dönen bulutsu ve diğer gezegenler dönmelerini engelleyen herhangi bir kuvvet olmadığı için eylemsizlik kanunu gereği kendi eksenleri etrafında ve güneş etrafında dönme hareketine devam edecektir.
Bu oluşumu açıklayan teori solar nebular teori olarak geçmektedir. National Geographic'in bu konuda çok güzel bir belgeseli vardır. Nasanın sayfasında da açıklayıcı bilgiler vardır.