Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Ozan
Üye 1 ay önce 1 Cevap
2

Güneş sistemindeki gezegenler nasıl sisteme dahil olup güneş etrafında dönme hareketi yaptılar?

Gezegenler Güneş Sistemi'nin içinde mi doğdular yoksa dışarıdan gelip mi yörüngesel hareket etmeye başladılar? *Kaynak bulabilirseniz eklemenizi rica ediyorum!!
211 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Barış Gürbüz
Elektrik Mühendisi 1 ay önce

Şu anki güneş sistemi bizim güneşimiz ve diğer tüm gezegenler, uydular başlangıçta ölmüş olan bir yıldızın kalıntılarıdır. Güneş oluşmadan önce güneşten kütle olarak daha büyük bir yıldız süpernova patlaması şeklinde yok olmuş ve zamanla yıldız kalıntısından kalan madde kütleçekimi etkisiyle bir araya toplanarak güneşimizi ve diğer gezegenleri oluşturmuştur.

Birbirlerinin etrafında dönen bu gaz ve toz bulutu zamanla kendi içindeki çarpışmalar ve dışarıdan gelen madde aktarımı ile ( asteroid yağmuru ) kütlesi artmıştır. En son yapılan araştırmalar bu disk şeklindeki bulutsunun yakınında gerçekleşen başka bir süpernova patlamasının bu oluşum sürecini hızlandırdığı yönündedir.

Güneş ve diğer gezegenler 4,6 milyar yıl önce oluşmuştur, Güneşin kütlesi güneş sistemi kütlesinin yüzde 99 unu oluşturur. Kütle çekimi etkisi ile birbiri içine çöken madde zamanla basınç ve sıcaklığın artması sebebiyle termo nükleer tepkimenin oluşma değerlerine ulaşmış ve güneş doğmuştur. Bulutsudan arta kalan malzemelerde aynı şekilde kütle çekimi etkisiyle bir araya toplanmış ve gezegenleri oluşturmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

İlk oluşum sürecinde kendi etrafında dönen bulutsu ve diğer gezegenler dönmelerini engelleyen herhangi bir kuvvet olmadığı için eylemsizlik kanunu gereği kendi eksenleri etrafında ve güneş etrafında dönme hareketine devam edecektir.

Bu oluşumu açıklayan teori solar nebular teori olarak geçmektedir. National Geographic'in bu konuda çok güzel bir belgeseli vardır. Nasanın sayfasında da açıklayıcı bilgiler vardır.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close