"Kütleçekimi, uzay içindeki iki cismin birbirine doğru hareket etmeye meyilli olmasını ifade etmekte kullandığımız bir doğa yasasıdır."
Evrendeki herşey uzay-zaman dokusunda yer alır. Bu doku bir çarşaf gibidir. Kaynaktaki videoya bakabilirsiniz.
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fqna_media%2F8114e17e81591c31d7e3141296746311.jpg)
Evet, ortasında büyük bir bovling topu bulunan gergin bir çarşafın etrafına bir bilye gönderirseniz, bilye yörüngede 1-2 tur attıktan sonra ortadaki bovling topuna çarpıp duracaktır. Çünkü çarşaf üzerinde hareket eden bilyelerde çok büyük sürtünme kuvveti var. Sürtünme kuvveti bilyelerin hareketinin aksi yönünde etki ettiği için, onları hızla yavaşlatır. Yavaşlayan bilyeler de, yörüngesinde döndükleri merkeze çakılıp kalırlar.
Ancak uzayda ise sürtünme kuvveti yoktur (veya ihmal edilebilecek kadar düşüktür). Cisimlerin ilk hızı, Güneş'in çekiminden kurtulmak için yeterli olmasa da, milyarlarca yıl boyunca etrafında dönecek kadar fazladır. Sürtünme olsaydı, tabii ki merkeze düşer ve dururlardı (Güneş onları yutardı). Ancak sürtünme olmadığı ve yeterince hızlı oldukları için Güneş'ten uzaklaşamadan ama ona pek yaklaşmadan da dönüp duruyorlar.
Kaynaklar
- Ç. Bakırcı. Kütleçekimi Nedir? Dünya Ve Güneş Neden Uzaya Savrulmuyor?. (3 Aralık 2015). Alındığı Tarih: 27 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı