Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Şeyma Başusta
Şeyma Başusta
2,745 UP
Üye 29 Mart 2 Cevap
3

Güneş sistemimizdeki gezegenler ilk ne zaman keşfedilmiştir?

441 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 29 Mart

Konu tarihte oldukça önemli bir yere sahip, zira modernleşme tam anlamıyla gerçekleşene kadar uzay hakkında araştırma gerçekleştiren birçok bilim insanının başına kötü şeyler gelmiştir.

Tarihin kökenlerine doğru indiğimizde Babilli Astronomlar, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn’ü keşfetmişlerdi. Ancak tam olarak buna keşif denemeyebilir, zira ziggurat denen yapıların en üst katlarında göğe dair yapılan gözlemler neticesinde tespit edilen bu noktaların tam olarak işlevsellik açısından sınıflandırılması[1] mümkün değildi. Babilli astronomlar bu gök cisimlerini diğer görünür yıldızlardan kesin bir şekilde ayırt edebilmeyi başarmıştılar.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Bulut Uralak. Astronomi Bilimini Sümerler Ve Babilliler Geliştirdi. Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: uralakbulut | Arşiv Bağlantısı
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 29 Mart

Gökdeniz kardeşimin saydığı gezegenler çook eskiden beri biliniyordu. Yazılı tarihe baktığımızda ilk Babil tabletlerinde gözümüze çarpabilir ancak, bilinmesi avcı toplayıcı dönemlere kadar uzanabilir. Peki nasıl biliniyorlardı? Dönemin insanları geceleri gök semaya baktıklarında, sema olduğu gibi dönerken bu 5 parlayan nesne kafalarına göre gezinmektedirler. Gezegenlere, neden gezegen dediğimiz anladınız sanırım. Bu durum kültürel ve inanç olarak insanları tarih boyunca etkilemiştir. Bu meşhur beşlinin yanına Ay ve Güneş'i ekleyin etti 7, haftanın 7 gün olarak belirlenmesini bu 7'liye borçluyuz. İnanmazsanız İngilizce olarak günleri sayalım: Sunday Güneş günü, monday Ay günü, Tuesday Mars günü (Latince; dies Martis), Wednesday Merkür günü (Latince; dies Mercurii), Thursday Jüpiter günü (Latince; dies Jovis), Friday Venüs günü (Latince dies Venesis), Saturday Satürn günü, Latincesini yazmaya gerek yok gün ve gezegen ismi birbirine benziyor.

Gün ve gezegen eşleşmeleri sadece batı kültüründe değil, tüm Sami toplumlarında da geçerlidir. Hatta muhtemelen batı kültürüne önce Yunan ve devamında Germen toplumlarına geçmiştir. (İngilizcede gün isimlerinin kökeni eski Germen dillerine dayanır, o nedenle bazı günler latince gün isimleri ile eşleşmiyor). Diğer yandan Antik Sabii inancında (İslam'da Hanifler olarak da bilinir) her güne özel tapınak şekilleri de vardır. Güneş tapınağı dörtgen küp şeklinde (dörtgen küp ne çağrıştırdı size?), Ay tapınağı sekizgen, Satürn (Zühal) altıgen, Jüpiter (Müşterii) üçgen, Mars (Merih) dikdörtgen, Venüs (Zühre) dörtgen içinde üçgen, Merkür (Utarit) dikdörtgen içinde üçgen. Bu tapınakların kalıntılarına Güney Irak, yani Güney Mezopotamya bölgesinde hala rastlanılmaktadır.[1][2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. I. Taşlı. Kadim Bir Din Sâbiilik Ve Günümüze Etkileri (Bölüm - 2) - Evrim Ağacı. (8 Mart 2023). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Ç. M. Bakırcı. İngilizce, Latince Ve Yunancadaki Gün İsimleri Nereden Geliyor? - Evrim Ağacı. (8 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close