Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Onuray Gunaydin
Onuray Gunaydin
3,161 UP
Üye 19 Ocak 2021
0

Güneş başka bir yıldızın süpernovasından sonra oluşmasına rağmen bu kadar hidrojeni nereden buldu?

Güneş bildiğim kadarıyla 3. jenerasyon yıldızlardan, ve güneşten önce aynı yerde başka bir yıldız olduğu da biliniyor(yanlışım varsa düzeltin lütfen) önceki yıldız patladıysa demekki hidrojenini tüketti, peki güneş o zaman 9 milyar yıl yanacak kadar hidrojeni nereden buldu?
110 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi 20 Ocak 2021

Diğer cevap ne yazık ki doğru değil ve birçok açıdan hatalı. 380 bin yıllık süre son saçılma yüzeyi olarak adlandırdığımız zamana denk geliyor. Bu süreçte daha fotonlar anca serbest hareket edebilir hale geliyor, yani elektronlar daha atomlarda yerini yeni yeni alıyor. İlk galaksinin oluşumu ise milyar yılı buluyor. Sorunuzun ise çok basit bir cevabı var ve yıldız astrofiziğinde çok sık düşünülen yanılgılardan da biri. Cevap: Evrimleşen bir yıldız, hidrojeninin tamamını tüketmediği için, diğer yıldıza bolca hidrojen kalıyor.

Yıldız evrimi sırasında önce hidrojen yakılır, bu süreçte daha ağır elementler oluşur ve bunlardan en temeli helyumdur. Bildiğiniz üzere ağır olan element merkeze çöker. Yani helyum oluştukça merkezde birikmeye başlayacaktır. Yıldızın tamamı hidrojeni yakacak kadar sıcak değildir, bu sadece merkezdeki bir bölgede gerçekleşir. Helyumun birikmesiyle hidrojenler dışarıya itilir ve soğuk bir alanda yer aldıkları için burada hidrojenin helyumu dönüşümü giderek azalır. Reaksiyon olası yanlış hatırlamıyorsam sıcaklığın dördüncü kuvvetiyle orantılıydı.

"Hidrojen kabuk yakma" (hydrogen burning shell) dediğimiz bir evre bulunur bu nedenle. Helyumu yakmak çok daha yüksek sıcaklık gerektirdiği için önce yine dışarı itilen, helyum çekirdeği saran hidrojen kabuk yanar. Ardından helyumun yanması başlar. Fakat bu süreçte dışarıda ziyadesiyle hidrojen bulunur. Bu oran yıldızdan yıldıza değişebileceği için net bir sayı vermek zor. Lakin çok büyük kütleli bir yıldızdan geriye kalan hidrojen, birçok düşük kütleli yıldızda nasıl olup da bu kadar çok hidrojen bolluğu olabileceğini açıklıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yıldızlararası ortamların hepsinde bu kadar madde yok. Yıldız oluşum bölgeleri de ilk zamandan kalan yapılar değiller, yine bir takım evrimin ürününde ortaya çıkan yeni oluşum bölgeleri bunlar. Çünkü bu denli yoğun veya büyük bir bulutun çökmesi Jeans kriterlerinin de bize söylediği üzere oldukça kısa sürmeli. On milyar yıllar alması söz konusu değil.

Tüm bunları yıldız astrofiziği serisinde detaylıca anlatıyorum, referanslara ekledim.

Kaynaklar

  1. Ö. Kayalı. Yıldız Astrofiziği. (20 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 20 Ocak 2021. Alındığı Yer: Rasyonalist | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 20 Ocak 2021

Ögetay Kayalı'nın verdiği cevaba istinaden hatalı bilgi içeren mesajımı, yanlış bilgilendirmeye neden olmamak için siliyorum, uyarı ve bilgilendirme için teşekkürler.

...........................................

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close