Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yağmur Telli
Yağmur Telli
1,894 UP
Üye
5

Gündelik hayatta aklımızdan geçen şeylerin gerçekleşmesinin bilimsel bir açıklaması var mı?

Mesela aklınızdan geçen birinin o anda size yazması veya sadece aklınızda olan bir düşünceyi başkasından duymanız, bunların bilimsel bir açıklaması var mıdır?
346 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çınar Kılıç
Öğrenci

Yaşadığımız, tecrübe ettiğimiz her türlü olay, kimisi aktif (hatıralar), kimisi pasif (bilinçaltı) olarak beynimizde depo ediliyor. Sevdiğimiz bir insanla zaman geçirirken arka planda yaşanan olaylar istemsizce beynimizde kodlanıyor. Örneğin: Çalan bir şarkı, havada ki deniz veya bir hamurişi kokusu, günbatımı manzarası, efil efil esen bir rüzgarın hissi gibi pek çok olay o kişiyle kurduğumuz bağın arkaplanını oluşturabiliyor.

Sevdiklerimizle geçirdiğimiz günleri hatırlarken bu arkaplanda kalmış bilgilere çoğu zaman erişemiyebiliyoruz. Ama bu arkaplan verilerine alakasız zamanlarda tekrar maruz kalmak bize onları hatırlatabiliyor. Ortak geçirilen zamanlarda bu arkaplan verileri benzer hatta nerdeyse aynı olduğu için birbirimizden uzakta bile olsak küresel bazı olaylar neticesinde karşılıklı olarak beraber geçirdiğimiz "o anı" hatırlayabiliyoruz. Örneğin ulusal radyo yayınında denk geldiğimiz bir şarkıya, haberlerde gördüğümüz bir simitçiye veya beraber izlediğimiz bir filmin o ikonik repliğine esnaf dükkanında ki televiziyonlardan farklı zamanlarda aynı anda denk gelmiş olabiliriz. Benim burda verdiğim örneklerin aksine beynimiz çok daha karmaşık çağrışımları çok hızlı şekilde yapabiliyor.

Bu tarz çağrışımlar toplumların kolektif belleklerininde bir parçası olabilir. Yani bir odadaki, ortak bir toplumsal geçmişe sahip, insanların büyük bir kısmı birbirlerinden bağımsız olarak aynı anda aynı düşünceyi akıllarından geçirebilirler. Bu durumlar çoğu zaman alakasız gözükebilcek ufak çağrışımlar sebebiyle olur. Veya sadece şanslı bir tesadüftür.

Tüm Reklamları Kapat

Aynı şekilde çeşitli örüntüleri takip edip, bunlardan bir sonuç çıkarma konusunda da başarılıyız. Örneğin: Acı bir fren sesi, arkasından bir gürültü bize kaza olduğuna inandırır ve hemen cama koşarız. Veya ambulans sesi duyduğumuz zaman kimin başına ne geldiğini düşünürüz. Bunlar aslında çevremizde ki verileri yorumlayıp yaptığımız tutarlı gözlemlerdir. Farketmeden bilinçaltımıza kaydettiğimiz pek çok örüntü olabilir. Bu örüntüler günlük hayatta biz aktif olarak farketmediğimiz zamanlarda bile bilinçaltı tarafından işlenip bir düşünceye bir hisse dönüştürülebilir. Veya yine sadece bir tesadüf olabilir.

Ama bizleri en çok yanıltan algıda seçiciliktir. Örneğin hergün aklımıza çeşitli olaylar, sevdiğimiz insanlar gelebilir ve bu tek taraflı olduğunda çoğu zaman unutur gideriz. Ancak karşılıklı olduğu zaman ve bu yolla bir iletişim başladığı zaman hatrımızda yer edicek bir olay olur. O an gerçekleşicek olaylar hakkında sessiz yorumlarımız bin kere yanlış çıksa yine de doğru çıktığı zaman "aklıma gelen başıma geldi" diyebiliriz. Hatırladığımız ise bize mistik bir anmış gibi gelen anlar olucaktır ve diğer sayısız örnek unutulup gidecektir. Bu durum altıncı hissimizin çok kuvvetli olduğu yanılgısını oluşturabilir.

Ancak telekinezi/telepati, insanlarla kurduğumuz görünmez bağlar veya altıncı his gibi şeylerin bilimsel bir temeli yoktur, safsatadan ibarettirler. Bilimle kalın.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close