Burada verilen bilgiler eğitim amaçlıdır bir doktorun tavsiye veya uyarıları yerine geçmez.
Giriş
Sorunu bilmeden çözüme ulaşamayız. Yorgun olmak sadece bir semptomdur. Bu yorgunluk hali idiopaik olabileceği gibi organik bir nedene de bağlı olabilir.
Nedenleri
Akut Yorgunluk
Akut yorgunluk sıklıkla medikal sorunlardan dolayı kaynaklanır. Diğer klinik durumlar değerlendirilerek bir sonuca varılır. Soğuk algınlığı olan bir hastanın yorgunluğu yanında boğaz ağrısı gibi de semptomlarının olması bu duruma benzerdir.
Alınacak alkol gibi maddelerin de yorgunluk yapabileceği unutulmamalıdır.
Subkronik ve Kronik Yorgunluk
Kronik yorgunluğun nedeni hastaların 2/3'ünde belirlenebilir vaziyettedir. Bazı durumlarda altta tıbbi neden yatmaksızın ağır çalışma koşulları sonucu meydana gelebilir.
Dolaşım sistemi hastalıkları, endokrin sistem hastalıkları, malignteler, ilaç toksisitesi, psikiyatrik hastalıklar, nörolojik sistem hastalıklıarı gibi çok çeşitli nedenler yorgunluk yapabilmektedir. Bu kısımda bu hastalıkların hepsinden söz etmek mümkün değil.
Vakaların küçük bir kısmında kronik yorgunluk hali nedeni bilinmeyen ancak nörolojik bir temeli olduğu düşünülen kronik yorgunluk sendromuyla açıklanır.
Tanı hekim tarafından koyulmalıdır.
Tedavi
Tedavinin temelini altta yatan hastalıkların tedavi edilmesi oluşturmakta.
Tedavi bir hekim sanatıdır!
Non-Farmakolojik Yaklaşım
Egzersiz, BDT, hafif yemekler, alkolden uzaklaşmak, etraftaki gürültülerin temizlenmesi gibi yaklaşımlar yine hastanın durumuna göre değişecektir.
Kaynaklar
- Kevin M Fosnocht, MDJack Ende, MD. Uptodate. (21 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2023. Alındığı Yer: UpToDate | Arşiv Bağlantısı
- DynaMed. Dynamed. Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2023. Alındığı Yer: DynaMed | Arşiv Bağlantısı