Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömər İmanlı
Üye 9 Aralık 2022 3 Cevap
4

Görünür ışıkla veri transferi yapabilir miyiz?

Mesela radyo dalgalarıyla veri transferi yapa biliyoruz. Peki ya diğer elektromanyetik dalgalarla da veri transferi yapa bilir miyiz?
735 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Şey 25 Aralık 2022

Olayı yanlış anlamış olabilirim/siniz. Öncelikle madde = enerji eşitliğinden data = enerji eşitliğine geçmeliyiz. Bu bağlamda evrendeki her şey enerji yani data olduğu için her şey okunabilir niteliktedir de. nereye varmak istiyorum? Okunabilir nitelikte olması her şeyin, özelleşmiş/uygun reseptörlerle bilgi çıkarma yolculuğuna girebilmesi demektir. Veriyle ilgili bu kısım şu halde kalsın. Peki veri transferi nedir? Bir kaynaktan hedefe doğru ortamdaki gürültüden/ gürültüye rağmen arınmış anlamlı bilginin ulaştırılmasıdır.

Öyleyse toplumda infial meydana getirmiş bir olaya insanların tepki vermek için aynı zaman aralığında evlerinin ışıklarını kapatıp açması örneğini inceleyelim. Bu örnekte ışığı kapatıp açarak aslında bu işarete maruz kalan insanlara veriyi/toplumsal olaya tepkiyi ulaştırmış oluyoruz. Yani ışık veri transferi için en kolay ve hızlı araç olmuş oluyor burada. Bu örnek aslında nokta koyması açısından çarpıcı olsa da veriyi transfer etmek derken kafa karıştıran kısmı açmakta da fayda görüyorum.

tabii önce şu örneği de iliştirerek. Mesela bir taş olsun: şeklini şemalini beğendiğimiz özel bir taş bu. Bu taşı yukarıya doğru dairesel bir hareketle attığımızda seni seviyorum demek olarak kodlayalım. Direkt doğrusal attığımızda ise sana kızdım anlamını içersin. Burada taşı atarak veri transferi işlemini gerçekleştirmiş oluyoruz değil mi?

Tüm Reklamları Kapat

şimdi ise aklınızda veri transferini nasıl kodladığınızı anlamaya çalışalım. Bilgissyarlar transistörlerden elektron soğurulması sonucunda 1 veya 0 bilgisini işler. Bu sayede biz milyarlarca veriyi günümüzde kullanılan ağ teknolojisi ile milyarlarlarca kullanıcı arasında transfer ederiz. Sanırım veri transfer aracını bir kap gibi görüp içine veriyi yerleştirerek bir yerden bir yere veriyi taşıdığımızı zannetmemizden kaynaklanıyor bu anlayış. Umarım faydalı olabilmişimdir.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ertuğrul Genç
Bilimle Kafayı Bozmuş Biri 9 Aralık 2022

Görünen ışıkla kablosuz data transferi anlamına gelen Li-Fi, LED ışıklarına modüle edilen (bindirilen) bilgiyi ışığın yanıp sönmesiyle diğer kablosuz aygıtlara aktarıyor. LED ler gözle görülebilir yanıp sönme (kırpışma) etkisi olmada çok hızlı data aktarımını gerçekleştirebiliyor.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
185K UP
Bilim ve felsefe okuru 9 Aralık 2022

Milyonlarca ışık yılı uzaktaki galaksiyi gördüğünüzde ışık size milyonlarca yıl önceki görüntüyü (veriyi) zaten taşımış oluyor. Herhangi bir şeyi görmeniz de aynı şeye tabidir. Işık görüntüleri nasıl taşıyor bu sorunun cevabını bildiğimizi söyleyemeyiz. Işık zaten radyo dalgaları gibi elektromanyetik dalgadır sadece dalga boyu radyo dalgalarına göre daha kısa ve frekansı yüksektir. Bu nedenle radyo dalgaları madde ile etkileşim kurarken maddenin içinden geçebilir. Ancak ışık madde ile daha farklı bir etkileşime girer ve madde ışığın bir kısmını emer ve bir kısmını yansıtır ve yansıyan ışık gözünüze gelince görme gerçekleşir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close