Öncelikle görme duyusunun evrimi burada özet geçebileceğimden maalesef çok uzun ve detaylı bir süreç. İlkel görme yetisinin tek hücreli canlılarda göz noktası adı verilen ve ışığın konumunun belirlenmesinden sorumlu bir yapıdan köken aldığı tahmin edilmektedir. Bu yapı çok hücreli bazı canlılarda da gözlenebilmektedir (sülük vb.). Sonrasında bu yapının içbükey bir boşluğa evrimleşerek daha fazla ışık tutabilecek bir hal alması söz konusudur. Bu yapının içinde biriken sıvının kristalleşmesiyle ise lensin temelleri atılmış olmaktadır. Bu yapıların birleşmesiyle ortaya çıkan organa ise ilk kompleks göz diyebiliriz.
Sorunuzun temeline dönecek olursak görme yetisinden kastınız eğer ışığın algılanabilmesi ise tek hücreli atalarımızdan itibaren görme yetisine sahiptik ancak elbette kompleks görüşe sahip olmamız çok uzun bir zaman aldı. Ayrıca gözün evrimine dair daha detaylı bilgiler için yukarıda bahsettiğim ifadeleri aldığım kaynağı ekliyorum ve Evrim Ağacı tarafından hazırlanmış bu videoyu izlemeni öneririm ki tahminen sorunun günümüze kadar nasıl evrimleşti kısmının cevabını buradan alacaksın:
https://www.youtube.com/watch?v=yaYs4fTdzf0&t=619s
Kaynaklar
- I. R. Schwab. The Evolution Of Eyes: Major Steps. The Keeler Lecture 2017: Centenary Of Keeler Ltd. (20 Ekim 2017). Alındığı Tarih: 29 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Nature | Arşiv Bağlantısı