Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Rüzgar Yalçın
Üye
0

Görme yetisi nasıl ortaya çıktı?

Görme yetisi ilk olarak nasıl ortaya çıktı ve günümüze kadar nasıl evrildi?
433 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Hakan Öztürk
bilimsever

görmek çok eskiden yoktu (kambriyen patlamasından önce) . canlı sadece ışığın ne taraftan geldiğini ayırt edebiliyordu(ışığa duyarlılık vardı).kambriyenden sonra görme yetisi ilk trilobitlerde evrimleşti.ve bu avcılık yaşamının başlamasına sebep oldu. canlılarda görme yetisi,ihtiyacına göre belirlendi.mesela memelilerde gececi olanlarda 3 pigmentli evrimleşti(gececi olan bazı hayvanlar renk körüdür.)3 pigmentin gösterebileceği renk miktarı kızıl ötesi iken; sürüngenler arılar vb. çoğu canlı mor ötesi ışıkları görebiliyor(bu hayvanlarda 5 pigment bulunur) bir zamanlar gözün 65 defa evrimleştiğine inanılıyordu . ama genetik kanıtlar gözün sadece bir defa evrimleştiğini söylüyor.

Kaynaklar

  1. NewScientist, et al. (2017). Evrim Yaşamı Nasıl Açıklar?. Yayınevi: say yayınları. sf: 294.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Berkay Atalas
Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrencisi

Öncelikle görme duyusunun evrimi burada özet geçebileceğimden maalesef çok uzun ve detaylı bir süreç. İlkel görme yetisinin tek hücreli canlılarda göz noktası adı verilen ve ışığın konumunun belirlenmesinden sorumlu bir yapıdan köken aldığı tahmin edilmektedir. Bu yapı çok hücreli bazı canlılarda da gözlenebilmektedir (sülük vb.). Sonrasında bu yapının içbükey bir boşluğa evrimleşerek daha fazla ışık tutabilecek bir hal alması söz konusudur. Bu yapının içinde biriken sıvının kristalleşmesiyle ise lensin temelleri atılmış olmaktadır. Bu yapıların birleşmesiyle ortaya çıkan organa ise ilk kompleks göz diyebiliriz.

Sorunuzun temeline dönecek olursak görme yetisinden kastınız eğer ışığın algılanabilmesi ise tek hücreli atalarımızdan itibaren görme yetisine sahiptik ancak elbette kompleks görüşe sahip olmamız çok uzun bir zaman aldı. Ayrıca gözün evrimine dair daha detaylı bilgiler için yukarıda bahsettiğim ifadeleri aldığım kaynağı ekliyorum ve Evrim Ağacı tarafından hazırlanmış bu videoyu izlemeni öneririm ki tahminen sorunun günümüze kadar nasıl evrimleşti kısmının cevabını buradan alacaksın:

Tüm Reklamları Kapat

https://www.youtube.com/watch?v=yaYs4fTdzf0&t=619s

133 görüntülenme

Kaynaklar

  1. I. R. Schwab. The Evolution Of Eyes: Major Steps. The Keeler Lecture 2017: Centenary Of Keeler Ltd. (20 Ekim 2017). Alındığı Tarih: 29 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Nature | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close