Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Gülfidan Tunç
Üye 2 Aralık 2023
1

Goriller ve şempanzeler arasındaki genetik benzerlik oranı kaçtir? Goriller ve şempanzelerin evrimsel geçmişini açıklayabilir misiniz?

Ayrıca bing ai goriller ve şempanzeler arasındaki genetik benzerlik oranının %98,3 olduğunu söyledi bu çok saçma çünkü insanlar ve şempanzeler arasındaki genetik benzerlik oranı bile %98.77'tir
541 görüntülenme
Goriller ve şempanzeler arasındaki genetik benzerlik oranı kaçtir? Goriller ve şempanzelerin evrimsel geçmişini açıklayabilir misiniz?
Goriller ve şempanzeler arasındaki genetik benzerlik oranı kaçtir? Goriller ve şempanzelerin evrimsel geçmişini açıklayabilir misiniz?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Joseph Joestar
Biyolojisever Üye 3 Aralık 2023

Genetik açıdan şempanzeler insanlara, gorillerden daha çok benzer.

Picture

İnsanlar ve şempanzelerin son ortak ataları 6-8 milyon yıl önce gorillerle insanların son ortak ataları 8-10 milyon yıl önce orangutanlarla insanların son ortak atası ise 12-14 milyon yıl önce ayrılmıştır[1].

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca insanlarla gorillerin arasındaki genetik fark, gorillerle şempanzeler arasındakinden daha düşüktür.[3] Bunun sebebi birim zamanda gerçekleşen mutasyon sıklığının, insanlarda şempanzelere göre daha düşük olmasıdır[2] Bunun bir sebebi doğurganlık süresidir(yani insan bireyleri nesiller arası geçişi daha geç yapar). Ancak yaşanan bölge genetik yapı gibi başka sebepler de bulunuyor.

Bir türün evrimsel geçmişini, başka türlerle olan akrabalık bağlarını basitçe taksonomi(canlıların sınıflandırılmasında kullanılan disiplin) üzerinden anlayabilirsiniz. Sınıflandırma aslında bir tür soy ağacıdır. Örneğin bir tür bir cinse mensupsa bu cinsin içindeki tüm türler geçmişte aynı türe mensup demektir. Daha da geçmişe gidilirse mensup olduğu ailenin bir tür olduğu görülür. Daha geçmişte takımı, sınıfı, şubesi alemi vs. aynı tür haline gelir. Tıpkı kardeşinle annen-babanda kuzenlerinle deden-ninende birleşmen gibi. Ancak bir insanla soyunuz her zaman aynı kuşak sayısında birleşmez. Belki soyunuzun birleştiği büyük büyük dedenize bir insan 5 kuşakta ulaşıyorken siz aynı kişiye 10 kuşakta ulaşıyor olabilirsiniz.

Genetik farklıları ve benzerlikleri belirleyen başka mekanizmalar da var. Mutasyonların gerçekleşme ve seçilim oranları türe göre değişebiliyor. Ancak en önemli etken gene de soy ağacı.

Ama goriller şempanzelere daha çok benziyor? Acaba? Sıradan insanların kendi hayatlarına göre doğayı sınıflandırma, yakaladığı farklılıklar benzerlikler uzmanlarınkinden farklı olacaktır. Bir Chihuahua ırkı köpek ile bir Tibet Mastifi ırkı köpek doğrudan aynı türe mensuptur ve genetik açıdan çok yakındır. Ancak köpeklerden haberimiz olmasa ve bu iki ırkı görsek herhalde aynı türe mensup olduklarını, yavru üretebileceklerini düşünmezdik. Termitlerle karıncalar bir birlerine benzer görülmüş hatta termitlere beyaz karınca denmiştir. Ancak ortak ataları son yüz milyon yılda yaşamadı. Termitler hamam böceklerine, karıncalar arılara bir birlerinden çok daha yakın.

Eğer insan, şempanze ve gorilleri genetik benzerliklerine göre kıyaslayacaksak en çok insan ve şempanze yakın. Çünkü iki türün ortak ataları gorillerin atalarından ayrıldıktan sonra farklı türlere doğru ayrılmaya başlamış. Sonra insan ve goril yakın. En son şempanze ve goril yakın. Bunun en büyük sebebi de insanların zaman içindeki mutasyon oranlarının daha düşük olması.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Subfamily Of Mammals. (25 Şubat 2002). Alındığı Tarih: 3 Aralık 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. M. Chintalapati, et al. (2020). Evolution Of The Mutation Rate Across Primates. Current Opinion in Genetics & Development, sf: 58-64. doi: 10.1016/j.gde.2020.05.028. | Arşiv Bağlantısı
  3. A. Scally, et al. (2012). Insights Into Hominid Evolution From The Gorilla Genome Sequence. Nature, sf: 169-175. doi: 10.1038/nature10842. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close