Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Gökyüzünden deniz seviyesine 10.000 metre inildiğinde rüzgar hızında belirgin bir artış olur mu?

389 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
39K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Bu durum biraz da konumunuza göre değişir.

Rüzgar denilen şey hava sürkilasyonudur. Yaşadığımız atmosferin katmanına da adını veren de budur. Değişen manasındaki "Troposfer". Atmasoferdeki gazların yoğun bir kısmı burada olduğu gibi tüm metodolojik olaylar bu katmanda gerçekleşir.

Tüm Reklamları Kapat

Hava akımını etkileyen bir çok neden vardır. Ancak temeli basınç farklılığıdır. Yüksek basınçtaki hava alçak basınçtakine doğru hareket eder. Ve bu mesefe ne kadar kısa ise o kadar hiddetli olduğu gibi bu fark ne kadar büyük ise de yine o kadar şiddetli olacaktır.

Basınç farklılıklarının oluşmasının temel nedeni; dünyanın şekli, dünyanın günlük hareketi ve coğrafi özel konumdur.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer bir basınç merkezine yakın iseniz oldukça şiddetli bir hava akımıyla karşılaşabilirsiniz. Bu durum her zaman her mevsim aynı olmayabilir.

Ancak bahsettiğin rakamlar kutuplara yakın bölgede ise atmosferin yerden 2. Katmanına ulaşırsınız. " Stratosfer". Bu katmanda herhangi bir hava akımı yoktur. Alt katmanınsa oldukça soğuk bir hava, üst katmanında ise daha sıcak ve ılık bir hava vardır.

Yani yerden yükseldikçe 200 m de 1 derece sıcaklık düşmesi stratosfere kadardır. Bu katmanda tam tersi bir durum söz konusudur.

Ama eğer bu yükselmeyi daha ekvatora yakın bir yerden yaparsak; gününe, mevsimine, günün saatine bağlı olarak değişme şartı ile ve yine oluşan basınç merkezinin konumuna göre de değişmek şartı ile şiddetli fırtına hatta kasırga denecek bir hava akımına yatay veya dikey (Trübülans) olarak ratlamanız mümkündür.

Tüm bu durumla ek bulunduğunuz coğrafyanın da özel konumunun etkisi vardır. (Başta Karasallık olmak üzere, yer yüzü şekilleri, bulutluluk, nem vs)

Anlayacağınız,burda çok fazla değişkenlik söz konusudur. Örneğin kuvvetli bir basınç merkezine yakınsanız şiddetli bir hava akımı ile karşı karşıya kalırsınız. Ancak yaz aylarında herhangi bir basınç merkezine oldukça uzak bir merkezde, öğlen vakti havalanırsanız saate bir kaç km hıza sahip olmayan hava akımına rastlayabilirsiniz.

Basınç farklılığı sadece yerde veya bir noktada olacak diye bir kural da yoktur. Litosferde yaprak kıpırdamazken, sadece bir kaç yüz metre yukarıda adeta fırtına olabilir. Oluşan farkın da konumu ve mesafesi yine bursa etmendir

107 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close