Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Enes Buhari
Enes Buhari
3,707 UP
Üye
0

Gezegenlerin dünya etrafında döndüğüne dair delil ne?

Hocam, geçen ki cevabınızı okudum. Çok teşekkür ederim verdiğiniz cevap için ama bi arkadaşımla bu konuyu tartışmaktayız ve kendisi elle tutulabilir bir delil istemekte. Sizden ricam dünyanın güneşin etrafında döndüğüne dair direkt gözlemleyen bir video gibi veyahut başka argümanlar varsa beni yönlendirebilir misiniz?
200 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi

Tekrar merhabalar. Aslında her şey bunun kanıtı, çünkü Dünya dışına yolladığımız her uydu, bu durumu temel alan hesaplamalarla fırlatılıyor. Örneğin aksi takdirde Mars'a araç göndermek mümkün olmazdı. Ne yazık ki arkadaşınıza bunları izah edebilmek için, arkadaşınızın bu işin fiziğini öğrenmesi gerekiyor. Yaygın bir hata, fiziğin sözel çıkarımlarla mantığa dayalı olarak yapılabileceği yönünde. Fakat durum böyle değil. Sahte bilimle mücadeledeki en büyük sorunlardan biri de karşı tarafın konuya çok uzak olması ne yazık ki.

Güneş merkezli model, bizim için çok bayağı bir durum. Her sabah güneşin doğması kadar gerçek bir olay, artık geride bıraktık. Çünkü zaten yaptığımız her şey bunun üzerine kurulu. Bunun belki de en iyi örneklerinden biri Lagrange noktalarında bulunan uydulardır. Bu noktalarda bulunan uydular, Güneş ve Dünya ile birlikte dolanıyor (sanki sabitlermiş gibi). GIF eklenemediği için aşağıya bununla ilgili animasyonu gösteren Wikipedia sayfasını bırakıyorum, oradan inceleyebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Keza burada bulunan uyduların listesini de bırakıyorum. Mesela bunlardan biri sürekli olarak Güneş'i gözleyen SOHO uydusu. Eğer Dünya etrafında dolansaydı bazen karanlıkta kalacaktı, dolayısıyla sürekli Güneş'i gözleyemezdi. Lagrange noktasında bulunması ona böyle bir fayda sağlıyor. Eğer önceki paylaştığım videoda Dünya merkezli bir modelde hareketleri inceleyecek olursanız, böyle bir konum olamayacağını fark edebilirsiniz. Çünkü bu noktaları tanımlayan çekim kuramı, Dünya'nın merkezde olmasına izin vermiyor.

Bu da bizi yine en başına götürüyor, o da işin fiziğini bilmek. Klasik Newton mekaniği bile (günümüzde bilim bunun çok daha ilerisinde), bunun neden olmayacağını çok açıkça ortaya koyuyor. Bu cisimlerin hareket denklemlerini çıkardığımız zaman olay ayan beyan ortada, lakin bunu hiç çıkarmamış birisi, sadece mantıkla veya algıyla, istediğini iddia edebilir. Bu nedenle sahte bilim, aksinin kanıtlanmasını gerektirmiyor çünkü kendisi zaten kanıta sahip değil.

Tüm Reklamları Kapat

Yaygın bir safsata:

"Evrende yaşam olmadığını nereden biliyorsunuz? Tüm galaksi ve gezegenlere gidip baktınız mı sanki?"

Buradaki hata, evrende yaşam olmadığı için kanıt isterken, yaşam olmasına inanmak için bir kanıtın gerekmiyor olması düşüncesi. Oysa ki bir şeyin varlığı için kanıt gerekir. Aksi takdirde bunu hukuk sistemine uygularsanız şöyle bir durum ortaya çıkar:

"Siz katilsiniz, çünkü katil olmadığınızı ispatlamadınız. Her gün, her dakika sizi çeken bir kamera var mıydı? Yok, o zaman katilsiniz."

Hukukun böyle işlediğini tahayyül edebiliyor musunuz? Sahte bilim, bilime karşı bir düşünce değil aslında. Başlı başına hatalı bir düşünce biçimi, sadece yansıması genellikle bilim üzerinde daha rahat görülüyor. Fakat yaygınlaştığında olacak olan ikinci hukuk örneğidir.

Sözün özü, arkadaşınız gerçekten bunun nasıl olduğunu merak ediyorsa, bu tür bir örnek onun için dönüm noktası olacaktır. Eğer hala ısrar ediyorsa, olay bilgiye erişim zorluğundan ziyade, manevi durumla alakalı olabilir.

*Dipnot: Uzaydan Dünya ve Güneş'i çekerek bu durumu ispatlamanız yine diğer örneklerle birebir aynı. Kamerayla çekince daha gerçekçi olacağı sanılıyor ama uzayda referans alacağınız şey keyfi olduğundan, iki hareketi ayırt edebilmek için, yine aynı fizik kurallarına danışmanız gerekecek. Dolayısıyla bu durum bizi inkarcılıktan kurtarmıyor ne yazık ki, isteyen her zaman kanıtı görmezden gelip istediği yere çekebiliyor.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Lagrange Noktaları. (10 Mart 2021). Alındığı Tarih: 10 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Lagrange Noktalarındaki Uydular. (10 Mart 2021). Alındığı Tarih: 10 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
5
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Bilmeden Sahip Olabileceğiniz 10 Anormal Özellik!
Bilmeden Sahip Olabileceğiniz 10 Anormal Özellik!
İlk Defa Ne Zaman Giysi Giydik?
İlk Defa Ne Zaman Giysi Giydik?
Yıldırım Nasıl Fosilleşiyor?
Yıldırım Nasıl Fosilleşiyor?
Depremin Ne Kadar Sürdüğü Neden Açıklanmıyor?
Depremin Ne Kadar Sürdüğü Neden Açıklanmıyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close