Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 29 Ağustos
2

Geri çağrılan (hatırlanan) bir anının kopya mı, orijinal mi olup olmadığı nasıl anlaşılabilir?

İlk kaydedildiği hali ile korunabilen anı mümkün mü? Bir anıya, her hatırladığımızda o an ve güncel (o an ki ortam, fiziksel, bilişsel,duygusal, çevresel vb.) eklentileri ile yeniden kaydetmiş olmaz mıyız? Bu durum özellikle hukuksal süreçlerde ve tanıklıkta nasıl sorunlara yol açar?
165 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 29 Ağustos

Bir hafıza geri çağrıldığında genellikle orijinal deneyimin mükemmel bir kopyası değil, hatırlama anında mevcut olan çeşitli faktörlerden etkilenen bir yeniden yapılandırma olur.

Bir hafızanın kopya mı yoksa orijinal mi olduğunu anlamak

Hatırlanan bir hafızanın orijinal olayın sadık bir yeniden üretimi olup olmadığını belirlemek zordur. Bilişsel nörobilimdeki araştırmalar her hafıza geri çağrıldığında, esnek hale geldiğini ve yeni ayrıntılarla bütünleşebileceğini veya bozulabileceğini öne sürüyor. Hafızanın bu esnekliği aynı hafızanın zamanla, sonraki deneyimler, duygular ve bağlamsal faktörler tarafından etkilendikçe değişebileceği anlamına geliyor. Beynin geri çağırma süreci bir videoyu oynatmak gibi değil daha çok parçalar temelinde bir hikaye yeniden inşa etmek gibidir.

Tüm Reklamları Kapat

Hafızanın orijinal haliyle korunması

Hafızanın orijinal haliyle korunması teorik olarak pek mümkün değildir çünkü beynin dinamik doğası buna izin vermez. Bir hafıza geri çağrıldığında bu hafızayla ilişkili sinir yolları aktif hale gelir ve yeniden depolanmadan önce değiştirilebilir. Bu süreç "yeniden pekiştirme" olarak bilinir ve hafızanın sürdürülebilmesi için gereklidir ancak aynı zamanda hafızanın yeni bilgilerle güncellenmesine kapı açar bu da hafızayı başlangıçta kodlandığı haliyle korumanın zorluğunu artırır.

Hafızanın mevcut eklemelerle yeniden kaydedilmesi

Bir hafıza her geri çağrıldığında mevcut bağlamdan etkilenebilir. Bireyin mevcut duyguları, düşünceleri ve hatta çevresindeki ortamı içerir. Bu "yeniden kaydetme" süreci zamanla hafızanın kademeli olarak değişmesine yol açabilir. Bu da hafızanın yeni unsurlar eklendikçe ve alakasız veya tutarsız ayrıntılar filtrelendikçe orijinal olaydan yavaş yavaş uzaklaşabileceği anlamına gelir.[1][2]

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin bir keresinde Topboğazı'ndan Kırıkhan'a giden yolu yürümüştüm. 10 km falan dümdüz yol belki bilirsiniz. O günkü sıcak havayı, yorgunluğumu ve yol boyunca gördüğüm manzaraları hatırlıyorum. Ancak yıllar sonra bu anıyı düşündüğümde bazı detaylar değişmiş olabileceğini düşünüyorum. Yolda yürürken sağ tarafta bir eve denk geldim ve bir bardak su istedim, suyun soğuk olduğunu, havanın aşırı sıcak fakat nemsiz olduğunu ve suyu vere kişinin 80 yaşlarında bir amcanın olduğunu hatırlıyorum. Fakat bardağın rengini, evin etrafında ağaç olup olmadığını, yürümeye başladığımda kaç km sonra o eve denk geldiğim konusundaki fikirlerim net değil. Bu da hafızamızın zaman içinde yeniden şekillenmesinin ve mevcut deneyimlerimizden etkilenmesinin bir sonucudur.

Hukuki süreçlerde ve tanıklıkta yaşanan sorunlar

Hafızanın esnekliği özellikle görgü tanıklığı gibi hukuki bağlamlarda önemli zorluklar ortaya çıkarır. Çünkü hafızalar her geri çağrıldığında değişebilir. Bir bireyin tanıklığı zamanla tutarsız hale gelebilir ve bu da potansiyel olarak yanlış hatıralara veya değişmiş hatırlamalara yol açabilir. Bu tutarsızlık tanıkların güvenilirliğini zedeleyebilir ve haksız mahkumiyetlere veya önemli delillerin göz ardı edilmesine neden olabilir. Hukuk sistemleri bellek temelli delillerin güvenilirliği konusunda sıklıkla zorluk yaşar çünkü araştırmalar kendinden emin görgü tanıklarının bile hafızanın yeniden yapılandırıcı doğası nedeniyle yanılabileceğini göstermiştir​. Önceki örneğimdeki gibi, eğer o bardak bir cinayet silahı olarak kullanıldıysa :) benim o bardağın rengi hakkındaki görüşüm yüksek ihtimalle yanlış olacak.

Kaynaklar

  1. M. K. Johnson, et al. (2012). The Cognitive Neuroscience Of True And False Memories. True and False Recovered Memories, sf: 15-52. doi: 10.1007/978-1-4614-1195-6_2. | Arşiv Bağlantısı
  2. A. Savarimuthu, et al. (2023). Receive, Retain And Retrieve: Psychological And Neurobiological Perspectives On Memory Retrieval. Springer Science and Business Media LLC, sf: 303-318. doi: 10.1007/s12124-023-09752-5. | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close