Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Beyin, Çevreye Uyum Sağlamak İçin Anıların 3 Farklı Kopyasını Oluşturuyor!

3 dakika
663
Beyin, Çevreye Uyum Sağlamak İçin Anıların 3 Farklı Kopyasını Oluşturuyor!
Bu görsel ChatGPT kullanılarak oluşturulmuştur.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Deneyimleri anılara dönüştürebilme yeteneğimiz, geçmişten ders çıkararak öğrenmemizi ve öğrendiklerimizi yeni durumlara uygun şekilde yanıt vermek için bir model olarak kullanmamızı sağlar. Bu nedenle, çevremizdeki dünya değiştikçe bu hafıza modeli yalnızca eski güzel günlerin hatırlandığı sabit bir arşiv değil, aksine, zamanla değişen, yeni koşullara uyum sağlayan ve geleceği daha iyi tahmin etmemize ve en iyi hareket tarzını seçmemize yardımcı olan dinamik bir yapıya sahip olan bir depo olmalıdır. Beynin bir anının dinamiklerini nasıl düzenleyebildiği, bir anının hafızada birden fazla kopyasının bulunduğu keşfedilene kadar bir gizem olarak kalmıştı.

Basel Üniversitesi'nden Profesör Flavio Donato'nun araştırma ekibi, hafızaların beyinde nasıl depolandığını ve yaşam boyunca nasıl değiştiğini incelemek için fare modelleri kullanıyor. Ekip, yaptığı incelemelerle deneyimlerden bir şeyler öğrenmekten sorumlu bir beyin bölgesi olan hipokampüste, tek bir olayın en az üç farklı nöron grubu arasında paralel hafıza kopyaları olarak depolandığını ortaya çıkardı.[1] Bu nöron grupları, embriyonik gelişimin farklı aşamalarında ortaya çıkıyor.

Gelişim sırasında oluşan ilk nöronlar, bir hafızanın uzun süre boyunca kalıcı olmasından sorumludur. Aslında, bu nöronların oluşturduğu hafıza kopyası başlangıçta beynin erişemeyeceği kadar zayıf olmasına rağmen zamanla giderek güçlenir. İnsanlarda da benzer şekilde, beyin böyle bir hafızaya ancak belli bir süreçten geçtikten sonra sonra erişebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Aynı olay için daha sonralarda doğan nöronlar tarafından oluşturulan hafıza kopyası, başlangıçta çok güçlüdür ancak zamanla solar. Böylece yeterince uzun süre beklenirse, bu kopya beynin erişimine kapatılır. Araştırmacılar, Gelişim sürecinin orta noktasında ise iki uç nöron yapısının arasında ortaya çıkan daha kararlı bir kopya olduğunu fark ettiler.

Şaşırtıcı bir şekilde, hangi kopyanın kullanıldığı bir anının değiştirilmesinin veya yeni bir anı oluşturmak için kullanılmasının ne kadar kolay olduğuyla da bağlantılı olabilir. Daha sonralarda doğan nöronlar tarafından oluşturulan anılar, depolandıktan kısa bir süre sonra değiştirilebilir ve yeniden yazılabilir. Bu, şeyi yaptıktan kısa bir süre sonra onu hatırlamanın daha sonralarda doğan nöronları aktif hale gelmeye ve mevcut bilgileri orijinal anıya entegre etmeye hazırladığı anlamına gelir. Aslında aynı olayı uzun bir süre sonra hatırlamak, ilk doğan nöronları kopyalarını geri almak için yeniden etkinleşmeye hazırlar, ancak ilişkili anı artık kolayca değiştirilemez. Makalenin baş yazarı Vilde Kveim şöyle anlatıyor:

Anıların beyinde dinamik bir şekilde depolanması, beynin esnekliğinin (plastisitenin) bir kanıtıdır ve bu esneklik, beynin muazzam hafıza kapasitesinin temelini oluşturur.

Böylece Flavio Donato'nun araştırma ekibi, belirli hafıza kopyalarının aktivasyonunun ve zamanlamasının anılarımızı nasıl hatırladığımız, değiştirdiğimiz ve kullandığımız konusunda önemli sonuçları olabileceğini göstermiştir. Flavio Donato şöyle anlatıyor:

Beynin hafıza konusunda karşılaştığı zorluk oldukça etkileyici. Beynimiz bir yandan içinde yaşadığımız dünyayı anlamlandırmamıza yardımcı olmak için geçmişte neler olduğunu hatırlamalı. Diğer yandan, etrafımızda olan değişikliklere uyum sağlaması gerekiyor ve dolayısıyla anılarımızın da geleceğimiz için uygun seçimler yapmamıza yardımcı olmak için ortama uyum sağlaması gerekiyor.

Anıların dinamik bir şekilde kalıcılığını sağlamak, hassas bir denge gerektirir ve şimdi bu dengeyi tam anlamıyla kavrayabilmek için bir başlangıç noktasına sahip olabiliriz. Araştırmacılar, bir gün hafızaların beyinde nasıl işlemlerden geçirilerek kodlandığını ve değiştirildiğini anlamanın günlük yaşamımızda bizi sürekli rahatsız eden anıların etkisini hafifletmeye veya kaybettiğimizi sandığımız bazı anıları geri getirmeye yardımcı olabileceğini umuyorlar. Bu tür bir anlayış, travmatik anıları silmek ya da unutulduğunu düşündüğümüz eski, değerli hatıraları yeniden canlandırmak gibi pek çok alanda çığır açıcı yenilikler getirebilir. Beynin hafıza dinamiklerini keşfetmek, gelecekteki tedavi yöntemleri ve hafıza yönetimi açısından büyük bir potansiyele sahip.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 17:51:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18442

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Doğal
Kıl
Kadın Sağlığı
Mitler
Tarih
Uluslararası Uzay İstasyonu
Kuyrukluyıldız
Neandertaller
Cinsel Yönelim
Gen
Entropi
Korona
Hız
Lazer
Bağırsak
Arkeoloji
Şehir Hastanesi
Darwin
Psikiyatri
Diş
Eşeyli Üreme
Virüsler
Üreme
Viroloji
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Beyin, Çevreye Uyum Sağlamak İçin Anıların 3 Farklı Kopyasını Oluşturuyor!. (23 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18442
Derin, U. (2024, August 23). Beyin, Çevreye Uyum Sağlamak İçin Anıların 3 Farklı Kopyasını Oluşturuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18442
U. Derin. “Beyin, Çevreye Uyum Sağlamak İçin Anıların 3 Farklı Kopyasını Oluşturuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 23 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18442.
Derin, Ufuk. “Beyin, Çevreye Uyum Sağlamak İçin Anıların 3 Farklı Kopyasını Oluşturuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 23, 2024. https://evrimagaci.org/s/18442.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close