Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Nehir İli
Nehir İli
3,890 UP
Üye
4

Gerçekten her canlının bir yararı var mı?

Halk arasında her canlının bir yararı olduğu, Tanrı'nın her canlıyı bir neden için yarattığı söylenir, gerçekten de her canlının bir doğaya veya bize bir yararı var mı? Doğada bir işe yaramayan canlılar varsa nelerdir?
917 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Joseph Joestar
Mantık Sever Üye

Eğer her canlıda bir fayda ararsan illa fayda bulursun. Keza her canlıda zarar ararsan onu da bulursun. Güzellik ararsan da bulursun çirkinlik ararsan da. Buna algıda seçicilik denir. Daha ilk baştan kişinin ulaşmaya çalıştığı sonuç bellidir ve kişi ona ulaşabilmek için sadece o sonuca ikna edebilecek verileri toplar kalanları görmezden gelir. Hıyarcıklı vebanın, Nazilerin, atom bombasının bile bir çok faydasını sayan araştırmalar bulabilirsin. Bunlar topluca düşünüldüğünde gerçekten faydalı mı? Eeeeeh...

Doğa bizim için faydalı olma amacı mı güder? Bilim amaç-sonuç ilişkisi kurmaz, neden sonuç ilişkisi kurar. Bilim için doğada böyle bir neden yoktur. Tüm canlılar yalnızca soyunu devam ettirebildiği için vardır. Var olan her canlı üremiş bir canlıdan gelir. Üreyebilme koşulları arasında ''insanlar için faydalı olmak'' gibi bir şarta ancak evcilleştirilmiş türler sahiptir(beğenilmeyen canlı damızlığa çekilmez). Vahşi canlıların üreyebilmesi için bu koşul bulunmuyor. Doğanın arkasında belki bilimle anlayamadığımız büyük bir amaç olabilir mi? Herkes o belki var olabilecek anlaşılmaz karanlığı, keyfi bir resimle doldurabileceği için bu ''akılla bilimle bilemeyeceğimiz'' şeyler önemsiz. En azından akılcılık için.

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emre Arda Karaca
Rasyonalizm Savunucusu

Her canlı yararlıdır diyemeyiz örneğin en bilindik örnek olan sivrisineklerden bahsedelim.Sivrisineklerin bazı türleri yaydığı hastalıklardan dolayı insanlar için tehdit oluşturabilirler ve genel olarak bu canlıları kimse sevmez.Eğer sivrisinekler yok olursa ekosistemde ki denge biraz sarsılıp geri toparlanacaktır çünkü doğada sadece sivrisineğe özgü bir görev yok veya sadece sivrisinekler ile beslenen canlılar da yok.Tanrının her canlıyı bir neden için yarattığını söyleyenler ise tanrının her şeyi bir düzende içinde yarattığını ve kusursuz olduğunu savundukları için söylerler. Ayrıca Evrim Ağacı YouTube kanalında bu konuyla ilgili video bulabilirsin .

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Furkan Sert
Furkan Sert
2,254 UP
1. Sınıf diş hekimliği öğrencisiyim

Yarar derken neyden kastetiğinize bağlı olsa da cevap Evet gerçekten her canlı başka bir canlı türü için gerekli.

Öncelikle her canlı başka bir canlı için potansiyel bir besin kaynağıdır bu da beraberinde çok gerekli bir yarar sağlar.

Buna karşın her canlının da tükettiği şeyler vardır ki bu da bir şeyin fazla olmasını engeller örneğin yılanlar olduğu için dünyada fare sayısı inanılmaz fazla değil Fakat bazen beşeri bazen de doğal unsurlar bu dengeyi bozabilir bir canlı normalde olması gerekenden fazla nüfusa sahip olabilir.Ama doğa bu canlıları dengeli bir şekilde elemiştir ki zaten elemese de evrimsel süreç buna (en azından şuana kadar) izin vermemiştir (vermiş olsaydı dünyanın sonu gelirdi herhalde)

Tüm Reklamları Kapat

Ama dediğinize yanaşarak bir şey diyebilirim ki bazı canlılar diğer bazı canlı türlerinden daha önemli bir yere sahip besin zincirinde bu önemli canlılara kilit taşı tabiri kullanılır.Kilit taşı olmayan canlılar ekosistemde yok olursa besin zinciri sarsılsa da tamamen yok olmaz tekrardan düzelebilir.Fakat besin zincirinin tekrar düzelebilecek olması o canlı türün hiç yararı olmadığını değil çok yararlı olmadığını gösterir

Yani kısaca daha yararlı daha önemli türler olsa da yararlı olmayan tür yok.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close