Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 18 Ocak 2021
0

Gerçeklik kişiden kişiye göre değişir mi veya gerçeklik nedir ki?

Bu konuda videolar izledim araştırma yaptım fakat daha gerçekliğin tanımının bu araştırmalarla örtüsüp örtüşmediğini anlamadım. Gerceklik birden fazla anlami olan bir kelime midir yoksa? Çunkü suyun sıvı oldugunu herkes bilir bu bir gerçektir kişiden kişiye değişemez. Ama yeryuzunde ancak bir inanc dogru olmasina ragmen insanlar farkli inanclara yöneliyor. Bu durum da gerceklik kisiden kisiye göre degisir fikrini destekliyor. Hangi seçenek doğru olur?
1,926 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
Krononot⁸ 28 Şubat 2022
Orijinal Soru: Gerçeklik gerçek anlamda nedir?

Biyolojik organizmaların tümü, algısal kısıtlılığa sahiptir. Evreni olduğu gibi değil, algı sınırlarının izin verdiği hali ile deneyimler. Bu nedenle, algı kısıtlılıklarının kalktığı, zeka sınırlarının kalktığı haliyle (biyolojik sınırların yok olduğu öngörülerek) bir gerçeklik tasavvurumuz var. Çevresel uyaranlar belli sınırlar dahilinde algılandığı için, dışarıda insan türünün algı kapasitesi harici bir evren olduğu kabul edilmekte. Ancak, bu çıkarıma yine algı kısıtlılığı üzerinden varıldığı için, insan türü için gerçeklik, sadece kabullere dayanır. Yani mağaraya yansıyan gölgelere bakarak, mağara dışını anlamaya çalışmak oldukça gerçekçi bir ironi. Deney ve gözlem, türe ait kısıtlılığın göreceliliklerini-yanılmalarını aşmak için kullanılan bir onay sistemi. Ancak gerçekliği anlamak, analiz etmek, keşfetmek oldukça farklı bir durum. Henüz bu konuda elimizden bir şey gelmiyor.

Ayrıca bu tarz gerçeklik - hakikat sorgulamalarını insan türü yeni yeni yapıyor biyolojik geçmişine bakarsak. Genetik yapı, yaşamda kalmayla ilgili özellikler üzerinden aktarıldığı için, temel fiziksel ihtiyaçların karşılanması temelli bir gelişim dönüşüm oldu. Bu nedenle ışığın çok ama çok küçük bir miktarını görebiliyoruz, buna rağmen kör olmadığımızı iddia edebiliyoruz. Çünkü yaşamda kalmamız için yeterli oluyor bu azıcık miktar.[1]

Tüm Reklamları Kapat

136 görüntülenme

Kaynaklar

  1. John Macquarrie. Existentialism. Alındığı Tarih: 28 Şubat 2022. Alındığı Yer: Philpapers.com | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 18 Ocak 2021

Düşüncelerimiz kelimelerle sınırlı. Bu içine düştüğünüz anlam karmaşası biraz da bundan kaynaklanıyor.

Bir gerçek bir de hakikatten bahsedebiliriz. Gerçek, varlığı için bizim zihnimize ihtiyaç duymayan, bizim dışımızda da varolan şeyler. Suyun sıvı olduğu bilgisi gibi.

Hakikat, benim zihnime attığım ama bu gerçeklikle uyumlu olan yargı. Yani burda zihne ihtiyaç var. Ve zihin de benim daha önceki tecrübelerim, algılarım ve duyularımdan topladığım verilerle gelişmiş ve gelişmeye ve duygularımdan, yaşadıklarımdan, öğrendiklerimden değişmeye devam eden bir olgu. Bu sebeple hakikat kişiden kişiye ve hatta aynı kişi için zaman içinde değişebiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

440 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close