Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Gerçek bilgi var mıdır?

Bilginin kesinliginden bahsedilebilir mi? Yada göreceli midir?
1,085 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Mutlaklık "tamam" demektir. Bilimin tek argümanı ise “devam”.

Gerçek ya da hakikat: Zamanın dayatması altında olan her şey gibi zamana mahkum bir kavram. Zamanın kendisinin değil, kendisine bağlı olarak ölçtüğü devinimin (değişimin-dönüşümün) bir dayatması.

Mutlak bilgi bilimin sahasının dışında bir bilgidir ve haliyle görelidir. Bilim, mutlak ifadesini kullandığı an kendi fişini çeker.

Tüm Reklamları Kapat

Bugüne kadar bu fişi çekmediği içindir ki sürekli gelişiyor. Kendine nesnel olarak sürekli öz eleştiri yapan başka bir alan da yok ve sürekli gelişen aynı zamanda…

Mutlaklık tamam demektir. Bilimin tek argümanı ise “devam”.

Elbette sınırlı zamanlar için “mutlak”a yakın derecede doğru ve gerçek var saydığımız bilgiler de mevcut. Günlük yaşamımızı kolaylaştıran, birbirimizi anlamayı sağlayan bilgiler gibi. Fakat bu sadece geçici bir süreliğine ortak dili ve bu ortak dilin sayesinde ortak hareketi, davranışı, işbirliğini sağlayan bir araçtan öteye geçemez. Yenisi gelene kadar...

Nitekim bilginin kendisi de iki farklı şekilde tanımlanmaktadır. İlki, “insan aklının alabileceği gerçek, olgu ve ilkelerin tümü” olarak tanımlanır iken, ikincisi, “bir konu ya da iş konusunda öğrenilen ya da öğretilen şeyler” şeklinde tanımlanmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak biz burada ilk tanımı temel alırsak mutlak olamayacağını da kabul etmiş oluruz.

Bilgi felsefesi epistemoloji açısından bilgiye ulaşmanın farklı yolları olduğu gibi, bilginin kendisi ile de ilgili farklı tanımlamaları (Bunun için bakınız; Epistemoloji) elbetteki var.

Fakat bu tanımlamalardan biri olan ve bilime temel teşkil eden Septisizm adıyla da bilinen Şüphecilik akımına göre ''Gerçek / doğru bilgi yoktur. Her bilgi ve olgu kişilerin olayları yorumlama kapasitesine ve algısına göre değişir. Bununla birlikte ''zaman'' kavramı da gerçek bilgiye ulaşmayı imkânsız kılar. Kişinin bir yıl önceki ve bir yıl sonraki düşünceleri bile farklılık gösterebildiğine göre, evrensel ve mutlak bir bilgiden bahsetmek söz konusu olamaz.” der.

Buradaki kasıt “agnostizm” olarak ifade edilen “bilinemezcilik” değil, bilginin de canlı bir organizma misali değişen her şeye göre sürekli değişim, dönüşüm , evrim geçirmek zorunda olduğudur. Bunu sağlayamayan bilginin işlevsizleşeceği ve yaşamdaki karşılığını yitireceği olgusudur.

Sonuçta bilgi dediğimiz şey bir bütün olarak evrenimizi tanımlama, yorumlama ve adlandırma biçimi ise, doğal olarak adlandırılan şey değiştikçe adlar da değişecektir. Değişim, dönüşüm kaçınılmazsa buna denk düşen sıfatların ve adlandırmaların bundan muaf olması mümkün değildir. En azından bilimsel bilgi için böyle…

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Samet Karapınar
Samet Karapınar
2,298 UP
Öğrenciyim.

Bir bilginin kesin olarak doğruluğunu kabul edemeyiz. Bilimdeki konular dönemden döneme değişmektedir. Teknoloji ne kadar ilerlerse mevcut bilgilerin sorgulanması o kadar artar. Teknoloji zirve noktasına ulaştığında ve evren ile alakalı her şeyi bildiğimizde bilginin kesinliği kavramı oluşabilir. Bu dönemde böyle bir şeyin mümkün olmadığını düşünüyorum. (Aykırı durumlar olabilir.)

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close