Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Genetiği değiştirilmiş organizmaların üretim amaçları nelerdir?

445 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
61K UP
Bilimsever

Bu genetiği değiştirme kavramı en çok tohumlar için kullanılır. Amaç tohumlardan daha fazla mahsül almak ve hastalıklara karşı daha dirençli tohumlar elde etmektir. Birde spekülasyon olarak şunu ekleyebilirim, tohum firmaları çiftçiyi kendine mecbur bırakmak için tohumları kısırlaştırıyorlar. Çünkü bugün ekilen tohumdan alınan mahsülden çıkan yeni tohumlar ekildiğinde mahsül vermiyorlar. Ama bu bütün tohumlar için geçerli mi emin değilim. Objektif olmak adına şehir efsanesi de olabilir diyorum.

Diğer yandan her ne kadar hastalıklara dayanıklı olsun densede tohum firmalarının para kazanmasına engel bir durum oluşturmadığı sürece bu konuya çok eğildiğini sanmıyorum. Atalık tohum dediğimiz dedelerimizin ektiği tohumlar yüzlerce belkide binlerce yıllık evrimden geçtiler. Atalık tohum belki 50 tane kuraklıktan 100 tane selden hayatta kalarak bugünlere geliyor. Ekildiği bölgenin haşeresine, kuraklığına, seline dirençli hale geliyor. 1'e 10 veriyor diye gdo'lu tohuma geçmek ne kadar mantıklı bilmiyorum.

Tohum piyasası her ne kadar tv'lerde adı sık geçen bir konu olmasa da gıda olduğu için çok önemli bir konu aslında.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emre Ayhan
Emre Ayhan
13K UP
Ziraat mühendisi - öğrenci

aslında temelde baktığımızda bir canlının genetiğini değiştirerek (bu çok farklı şekilde olabilir) o canlının bir proteini üretmesini ya da üretmemesini sağlıyoruz.

Tohum konusuna gelirsek, burada gerçekten çok derin bir bilgi kirliliği var. TV’de bir kalp doktorunun bile tohum anlattığını gördüm, ama bir ıslahçı ya da ziraatçinin anlattığını görmedim. Bir mısırın genetiğini değiştirerek mısırda zarar oluşturan bir böceği etkisiz hale getirecek toksini ürettirebilir ya da başka bir bitkinin yağ içeriğini arttırabiliriz. Ülkemizde insanların tüketeceği GDO’lar yasak. Diğer girilen cevapta da bilgi karmaşası olmuş. Biz tarımı hobi amaçlı değil üretim amaçlı yaptığımızdan binlerce dekanlık arazide ata tohumu kullanmamız mümkün değil. Medyada çıkan milyon yıllık tohum hikayeleri de genellikle uydurma.

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close