Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Genel/özel göreliliği ve uzay/zaman bükülmesi tam olarak nedir?

Akademik geçmişim olmamasına rağmen Yaklaşık 2 senedir genel ve özel göreliliği anlamaya çalışıyorum. Uzaydaki kütleleri birbirine çeken tam olarak nedir bu en az matematikle ile nasıl anlatılabilir?
462 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Kütle çekim görelilik teorisine göre uzay zaman dokusunun bükülmesi ile ortaya çıkıyor görünüyor ancak kütle çekim etkisi kuantum fiziği açısından nasıl ortaya çıkıyor henüz bilinmiyor. Bunun için büyük birleşik teori veya diğer bir adıyla herşeyin teorisine dair çalışmalar devam ediyor. Burada aranan şey bu iki teorinin yani görelilik ve kuantum fiziğinin birleştirilmeye çalışılması. Bu nedenle arana teorinin diğer bir ismi kuantum kütle çekim kuramı olarak adlandırılır. Ancak bu iki teori birbirine uygulandığında denklemlerin sonsuz olarak sonuç verdiği ve teorilerin matematiksel olarak tutarlı şekilde birleştirilmediği ifade ediliyor. Kısacası sorunuzun cevabı henüz belirli değil. Yani kütle çekim etkisi tam olarak nasıl ortaya çıkıyor bu bilinmiyor. Son olarak şuana kadar bu iki teoriyi matematiksel olarak birleştiren tek teori sicim teorisidir ancak sicim teorisine dair henüz hiç bir gözlemsel ve deneysel kanıt bulunmamaktadır. Teorinin test edilebilirliği de zordur zira sicimler (ipliksi yapilar) atom altı parçacıklardan bile sanıyorum milyarlarca kat daha küçük yapılar diye ifade ediliyordu. Bu nedenle bunların doğrudan gözlemlenmesi çok zor belki de imkansız. Ancak yine de teorinin dolaylı öngörüleri var. Bunlar gelecekte doğrulanırsa teori ispatlanabilir. Ancak sicim teorisi evrene dair bütün resmi değiştiren bir teori. Teoriye göre evren 11 boyutlu çıkıyor. Ayrıca evrendeki herşey sicim veya mikro iplikcilerin titremesi ile oluşan yapılar olarak çıkıyor. Bu esrarengiz teori doğrulanırsa evren hakkında bildiğimiz bir çok şey değişir. Sicim teorisine dair detaylı okuma yapmak istiyorsanız ekteki kaynağı okuyabilirsiniz. [1]

Kaynaklar

  1. B. Greene. (2011). Evrenin Zarafeti. ISBN: 9789754034745. Yayınevi: Tübitak.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Eren Fermiyon
Eren Fermiyon
13K UP
Lise Öğrencisi, Fiziksever

Öncelikle en kısa şekilde belirtmek gerekirse: Özel görelilik ilk başta ivmesiz cisimler için kullanılan bir teoridir. Genel görelilik ise daha gelişmişi yani ivmeli cisimleri de açıklayabilen bir teoridir. İkisinin temelde farkı budur. Çekme, yani kütle çekim kuvvetine gelirsek, kütle çekim kendi başına bir kuvvet değildir. Kütle çekim, uzay-zaman dokusunun bükülmesiyle ortaya çıkan bir kozmolojik etkidir.

125 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Yer Çekimi Nedir? Kütle Çekimi Nasıl Çalışır? Kütleçekim Kuvveti Ile Yer Çekimi Arasında Ne Fark Var?. (3 Aralık 2015). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close