Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bu soru başka bir soruya yönlendirilmiştir: Genel görelilik kuramı nedir?
2

Genel görelilik kuramını basit bir şekilde açıklar mısınız?

583 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Şu soruya cevap verirken Genel Göreliliği kısa ve basit biçimde açıklamıştım. Sorunuza tam olarak cevap olacaktır sanırım. Oradaki metni aynen kopyalıyorum:

https://evrimagaci.org/soru/genel-gorelilik-kurami-nedir-10869#9880

Hemen her yerde, Genel Görelilikle ilgili milyonlarca satır/sayfa kaynak olduğu halde burada bunu sormanızdan, göreliliği kısaca ve özet biçimde anlamayı istediğinizi anlıyorum, yanılıyorsam özür... Size kısaca genel görelilik nedir söyleyeyim:

Tüm Reklamları Kapat

Einstein'ın keşfedip yazdığı ve bilim tarihine kazandırdığı Genel Görelilik kuramı, maddelerin, bulundukları uzay bölgesini, sahip oldukları kütlenin büyüklüğü ölçeğinde büktükleri ve bunun yarattığı etki ile bükülme bölgesinde uzayın diğer bölgelerine göre farklı bir kütleçekimsel etki, hareket ve zaman akışı oluşturdukları temeline dayanır. Buna göre sayısız cisim tarafından bükülen uzayda farklı etkilere maruz kalan bölge ve cisimler, her yerde farklı bir hareket, zaman ve görüş algısı yaşarlar. "Göreli"lik kavramı da buradan çıkar. Siz dünyada iken uzayı algılayışınızla uzay boşluğundaki uzayı algılayışınız farklıdır. Hem zaman farklı hızda akar, hem maruz kaldığınız çekim gücü farklıdır. Ben Görkem olarak 80 kiloyum ve 5 km/saat hızla yürüyorum. Neye göre? Dünyadaki konumuma, hareketime, saatime göre. Aynı eylemleri Merkür'ün üzerinde yapacak olsam ne kilom, ne hızım ne de yaşadığım andaki zamanın akışı aynı olurdu. Hepsi farklı olurdu.

Einstein'ın Genel Göreliliği, Newton'ın kütleçekim kuramına karşılık ortaya çıkan bir kuramdı. Newton kütle sahibi cisimlerin birbirlerini çektiğini söylüyordu. Einstein ortada bir çekim olduğunu ama bunun nedeninin cisimlerin birbirini çekmesinden değil, uzayı bükmelerinden kaynaklandığını keşfetti. Ve bu etkinin de zamanın akışını etkilediğini buldu. Ayrıca cisimlerin maruz kaldıkları bu bükülme nedeni ile de hareket ettiklerini, hareket söz konusu olunca da zamanın farklı aktığını söyledi. İspat olarak da verdiği şey, ışığın bükülmesiydi. Eğer Newton haklı olsaydı kütlesi olmayan ışık, kütleçekiminden etkilenmezdi. Yani siz, ışığın yakınına büyük kütleli bir cisim yaklaştırsanız ışık bundan etkilenmemeliydi çünkü ışığın kütlesi yoktur. Ama gözlemler ve deneyler ışığın büyük kütleli cisimlerden etkilendiğini gösterdi. Demek ki mesele kütle sahibi cisimlerin birbirini çekmesi değilmiş. Büyük kütleli bir cisim uzayı büküyormuş ve bu bükülme bölgesinden geçen ışık da bu bükülmeden etkileniyormuş.

Kabaca böyle özetlenebilir.

250 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close