Hemen her yerde, Genel Görelilikle ilgili milyonlarca satır/sayfa kaynak olduğu halde burada bunu sormanızdan, göreliliği kısaca ve özet biçimde anlamayı istediğinizi anlıyorum, yanılıyorsam özür... Size kısaca genel görelilik nedir söyleyeyim:
Einstein'ın keşfedip yazdığı ve bilim tarihine kazandırdığı Genel Görelilik kuramı, maddelerin, bulundukları uzay bölgesini, sahip oldukları kütlenin büyüklüğü ölçeğinde büktükleri ve bunun yarattığı etki ile bükülme bölgesinde uzayın diğer bölgelerine göre farklı bir kütleçekimsel etki, hareket ve zaman akışı oluşturdukları temeline dayanır. Buna göre sayısız cisim tarafından bükülen uzayda farklı etkilere maruz kalan bölge ve cisimler, her yerde farklı bir hareket, zaman ve görüş algısı yaşarlar. "Göreli"lik kavramı da buradan çıkar. Siz dünyada iken uzayı algılayışınızla uzay boşluğundaki uzayı algılayışınız farklıdır. Hem zaman farklı hızda akar, hem maruz kaldığınız çekim gücü farklıdır. Ben Görkem olarak 80 kiloyum ve 5 km/saat hızla yürüyorum. Neye göre? Dünyadaki konumuma, hareketime, saatime göre. Aynı eylemleri Merkür'ün üzerinde yapacak olsam ne kilom, ne hızım ne de yaşadığım andaki zamanın akışı aynı olurdu. Hepsi farklı olurdu.
Einstein'ın Genel Göreliliği, Newton'ın kütleçekim kuramına karşılık ortaya çıkan bir kuramdı. Newton kütle sahibi cisimlerin birbirlerini çektiğini söylüyordu. Einstein ortada bir çekim olduğunu ama bunun nedeninin cisimlerin birbirini çekmesinden değil, uzayı bükmelerinden kaynaklandığını keşfetti. Ve bu etkinin de zamanın akışını etkilediğini buldu. Ayrıca cisimlerin maruz kaldıkları bu bükülme nedeni ile de hareket ettiklerini, hareket söz konusu olunca da zamanın farklı aktığını söyledi. İspat olarak da verdiği şey, ışığın bükülmesiydi. Eğer Newton haklı olsaydı kütlesi olmayan ışık, kütleçekiminden etkilenmezdi. Yani siz, ışığın yakınına büyük kütleli bir cisim yaklaştırsanız ışık bundan etkilenmemeliydi çünkü ışığın kütlesi yoktur. Ama gözlemler ve deneyler ışığın büyük kütleli cisimlerden etkilendiğini gösterdi. Demek ki mesele kütle sahibi cisimlerin birbirini çekmesi değilmiş. Büyük kütleli bir cisim uzayı büküyormuş ve bu bükülme bölgesinden geçen ışık da bu bükülmeden etkileniyormuş.
Kabaca böyle özetlenebilir.
Kaynaklar
- Emre Kuvan. Genel Görelilik. (27 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 27 Kasım 2020. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı