Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Genel anestezi etkisi altındayken ölüyüz diyebilir miyiz?

Bugün göz ameliyatı oldum. Anestezi verildikten sonra bir şey hatırlamıyorum. Çok yerde araştırdım ama cevap bulamadım.
382 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cevap
Yasin KAYALAR
Yasin KAYALAR
158K UP
Bilim ve felsefe okuru

Öncelikle beyin ile ilgili yanlış algıyı düzeltmek konuya dair bakış açısının değişmesi açısından önemlidir. İnsanlar normalde beyin denen 'et parçasının' et parçası olarak düşünüp gördüğünü duyduğunu sanıyor. Hayır bunları yapan özünde bir et parçası olarak nitelediğimiz şey değildir. Bunlar mikro seviyede beyinde hücreler yolu ile kurulan nöral ağlar ile gerçekleşir. Beyinde mikro seviyede bir ağ yapısı yani network vardır. Olaya bu nedenle 'et parçası' nitelemesi üzerinden görüyor duyuyor olarak bakanların bakış açısı bu anlamda hatalıdır. Beyinde nöranlar arası elektromanyetik etkileşime dayanan bir ağ etkileşimi vardır. Yani siz bir şeyi gördüğünüzde beyninizde görülenler bu ağ yapısına sinirler aracılığı ile dönüştürülmektedir.

Bunu anladıktan sonra sorunuza gelirsek anestezi etkisi beynin işte bu nöral ağlarında meydana gelen değişimlere dayanır. Bu konuda maymunlar üzerinde yapılan ölçümler anestezik etkinin beynin nöral ağlarındaki frekansın düşmesine neden olduğunu göstermiştir. Normalde 4-100 hertz (saniye 4-100 etkileşim) olan çalışma hızının 1 hertze düştüğü bulgulanmış. Aynı zamanda beynin uygun bölgesine uygun elektrik verildiğinde maymunun anında kendine geldiği görülmüş[1]. Bu da beyindeki elektrik aktivitesinin belli bir aralıkta olduğunu ve olması gerektiğini gösteriyor. Anestezi etkisi altında beynimizin bilinci doğuran neo korteks (yeni kabuk) bölümünde de muhtemelen aynı durum ile bilinç kaybı yaşanıyor. Bu da sizin bilinç deneyimi olarak 'gidip geri gelmenizi' yani bilinç kaybında beyinde neler olduğunu bize açıklar. Ölüm halinde de bu nöranlar arası ağ bağlantıları hücreler öldüğü için doğa olarak kopar kaybolur. Ancak bu defa geri dönülemez şekilde bu olur. Böylece bilinç olarak geri dönememiş olursunuz. Bir nevi beyninizin şalteri kapanmakta ve elektiriği kesilmiş olmaktadır ve nöral devrelerde ki elektirik bağlantıları kesilmektedir. Yani her iki halde aslında bilinç deneyimi olarak sonuçları itibariyle birbirine çok benzer ancak fark geri dönmede veya dönememededir. Uyku hali de benzeri bir duruma muhtemelen karşılık gelir ancak burada da geri döner bilinçli haliniz. Bu nedenle bilinç deneyiminde yaşananlar bakımından yaşadığınızın ölüm hali ile özdeş olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü siz her iki halde de bilinçli halinizi kaybederek zaman kavramını ve varlık algısını yitirdiniz. Size bu durumdayken ne kadar süre geçtiğini sorsak tahmin etmeniz mümkün değildir. Geri döndüğünüzde ise tekrar varoluşa uyandınız. Aslında bu çok garip bir durumdur. Var Olmayı yada olmamayı ne belirliyor sorusuna dair bu bize önemli ipuçları verir. Çünkü 'ben varım' diyemediğinız sürece varlığınızın yeterince farkında olamaz ve aslında yok sayılırsınız. Bilinçsizlik halinde yada yeterli bilinç seviyesi yoksa sizin varlığınız kendiniz için anlamını yitirir ve böyle bir durumda varsanız bile varlığınız sizin dışınızdaki bilinçi yeterli seviyede olanlar için anlamlıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Her ne kadar ruh tartışmaları çoğu kişi tarafından maddesel bir duruma indirgense de ruh ile bilinci aynı şey olarak algılarsanız bahsettiğiniz durumda bedeninizden bilinciniz kaybolmuş olur. Bilinç dediğimiz olgu nöral ağlar arasındaki belli bir özelliğe dayanan kararlı ağ yapısıdır. Bu ağ yapısı evrende belli bir formatta olursa bilinç ortaya çıkıyor demektir. Burada canlılık ve cansızlık (dirilik veya ölülük) durumunu da mikro seviyedeki elektromanyetik etkileşimin belirlediğini anlıyoruz. Canlı yapılarda bu sinirsel ağ varlığını korurken ölen bedende bu sinirsel elektromanyetik etkileşim sona etmektedir.

Kaynaklar

  1. K. Arıkan. Anestezinin Bilinçte Yarattığı Değişimin Nöral Mekanizması. (8 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2022. Alındığı Yer: Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kemal Arıkan | Arşiv Bağlantısı
0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close