Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Zeynep Bora
Zeynep Bora
27K UP
Üye
6

Geceleri gökyüzü neden karanlıktır?

Gündüz Güneş bizi aydınlatıyor ve geceleri bir sürü yıldız var. O zaman geceleri gökyüzünün parlak bir renkte olması gerekmez mi?
1,131 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Laçın Vəlizadə
8. sınıfa gidiyorum.(Azerbaycan)

Sorunun cevabı çok basit. Yer kendi etrafında (24 saate) dönerek aynı zamanda Güneş etrafında (365 gün) da dönüyor. Kendi etrafında dönerken belirli bir zaman diliminde bir tarafı, diğer zaman diliminde ise diğer tarafı Güneşe dönük oluyor. Bu yüzden Yerin bir tarafında gündüz iken , diğer tarafında gece oluyor.

Geceleri ise diğer ulduzlar çok uzakta olduğu için onlar, gök yüzünü gündüz Güneş aydınlattığından çok daha az aydınlatıyor.

https://youtu.be/_QcgDiF1a14

Tüm Reklamları Kapat

Bu animasyonu izlerseniz,daha iyi anlayacaksınız.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alperen Erdem
Alperen Erdem
19K UP
'Astronomi ile ilgileniyorum'

Geceleri gökyüzü karanlık görünür çünkü Güneş ışınları Dünya'nın diğer tarafına geçtiğinde, doğrudan doğruya bize ışık veren bir kaynak kalmaz. Gündüzleri, Güneş ışınları atmosferde dağılır ve yayılır, bu nedenle gökyüzü mavi görünür. Ancak, Güneş batınca, atmosferdeki dağılım ve yayılma da azalır, bu da gökyüzünün karanlık görünmesine neden olur.

Yıldızlar, geceleri gökyüzünde görebildiğimiz parlak noktalardır. Ancak, yıldızlar oldukça uzaktadır ve gökyüzünü aydınlatmak için yeterli miktarda ışık yaymazlar. Ayrıca, yıldızların ışığı atmosferdeki toz, nem ve diğer partiküller tarafından dağıtıldığı için, geceleri gökyüzü daha soluk görünebilir.

Geceleri gökyüzünün neden karanlık olduğu sorusu, Olbers paradoksu ile ilgilidir. Olbers Paradoksu ile ilgili yazıyı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Bu paradoks, gökyüzünün neden sürekli olarak parlak olduğunu sorgular ve gökyüzünün her yönden sonsuz sayıda yıldızın ışığıyla dolu olması gerektiğini öne sürer.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak, gökyüzünün karanlık olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Bunun nedeni, evrende sonsuz sayıda yıldız olmasına rağmen, yıldızlar arasındaki uzaklıkların da sonsuz olduğudur (Olbers Paradoksuna göre). Bu nedenle, gözlemlediğimiz uzayda yeteri kadar yıldız yoktur ve bu yüzden gökyüzü karanlık görünür. bkz: Olbers Paradoksu

Ayrıca, evrende ışığın seyahat ettiği mesafelerin sınırlı olduğunu ve ışığın dağıldığını unutmamak gerekir. Yıldızlar ışık yaydığında, bu ışık yolculuğu sırasında dağılır ve gücü azalır. Ayrıca, evrende toz, gaz ve diğer maddeler de bulunur ve bu maddeler ışığı absorbe ederek dağıtabilirler. Bu nedenle, yıldızların ışığı bize ulaşırken, bu engellerden dolayı zayıflayabilir ve gökyüzü karanlık görünebilir.

Evrende sonsuz sayıda yıldız olmasına rağmen, yıldızlar arasındaki uzaklıkların ve engellerin varlığı nedeniyle, gözlemlediğimiz uzayda yeteri kadar yıldız yoktur ve gökyüzü karanlık görünür.

Evrenin genişlemesi, ışığın gücünün azalmasına, uzaklık arttıkça azalan ışık kaynaklarına ve kozmik mikrodalga arka plan ışımasına neden olarak, gökyüzünün neden karanlık olduğu ile ilgilidir.

Kaynaklar

  1. Scientific American. Why Is The Night Sky Dark?. (22 Mart 1999). Alındığı Tarih: 24 Şubat 2023. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Nıviskar ..
Nıviskar ..
4,417 UP
hemşire

Bu sorunun cevabı aslında düşündüğünüz kadar basit değil. Dünya’nın 24 saatlik kendi etrafında dönüşü süresince, yalnızca Güneş’e bakan taraflarının aydınlık olması ve diğer bölgelerine Güneş ışınlarının ulaşamaması aklınıza ilk açıklama olarak gelmiş olabilir. Fakat, gece karanlığında kimilerini parlak kimilerini daha az parlak olarak gördüğümüz yıldızlar ne olacak? Yalnızca içerisinde yaşadığımız galaksinin 200 milyardan fazla yıldız barındırdığı düşünülüyor ve görünür evrende kaba hesapla 170 milyardan fazla galaksi olduğu düşünülüyor.

20. yüzyıla kadar, gökbilimciler evrende bulunan bütün yıldızların sayısının hesaplanmasının mümkün olabileceğini düşünmüyorlardı. 20. yüzyıla kadar hakim olan düşünce; evrenin sürekli var olduğu yönündeydi. Yani diğer bir deyişle, evrenin sınırsız olduğunu düşünüyorlardı.

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Açıkgöz
Öğrenci

Güzel bir soru. Aslında cevabı biraz düşündüğünüzde kendinizde bulabilirsiniz ancak benim cevaplamam gerekirse şu şekilde: Güneş denen yıldız çok parlak bir ışık kaynağıdır -sabah saatlerindeki en parlak ışık kaynağı- ve küreseldir, bu yüzden güneşe doğru baktığınızda arkasında bulunan yıldızları göremezsiniz örneklemek gerekirse fotoğraf çekilirken güneşi karşınızda aldığınızda telefonun ekranının siyaha bürünmesi mantığıyla ilk öncülümü çıkarabilirim bu sabah yıldızları neden göremediğimizin sebebiydi. Gece neden karanlık? Bu sorunun cevabı ise şu şekilde: Geceleri havadaki en parlak ışık kaynağı Ay'dır. Bunun sebebi bizim yerküre üzerinde bulunduğumuz noktanın Güneş ışınlarından mahrum kalmasıdır. Aslında tam olarak mahrum da kalmıyoruz çünkü Dünya ve Ay yörüngesi bir olmadığı için güneş bizim göremediğimiz tarafa geçtiğinde Ay'a çarpıttığı ışınlarla yine bize yansır ve bu yansıma sadece %3 - %12 aralığındadır. Emin ol ay güneşten aldığı ışınların %100'ünü yansıtabilse gecenin adı gece gündüzün adı gündüz olmazdı :)

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close