Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir Akbaş
Emir Akbaş
86K UP
Üye 1 ay önce 1 Cevap
6

Gece yatmadan önce kitap okumak rüyaları daha net ve gerçekçi görmemizi mi sağlıyor?

295 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 3 hafta önce

Zihnimiz bir film projektörü gibi: gün içinde elde ettiği verileri kare kare belleğe kaydediyor. Bu veriler arasında kitapta okuduğunuz karakterlerin yüz ifadelerinden tutun da hikâyenin geçtiği distopik şehrin puslu sokaklarına kadar pek çok şey bulunabiliyor. Ancak "Kitap okumak rüyaları daha net ve gerçekçi gösteriyor" tezine gelince iş biraz farklılaşıyor, çünkü yapılan araştırmalar genellikle görsel içeriklerin (mesela televizyon veya film) rüyalarda daha belirgin izler bıraktığına işaret ediyor.[1] Elbette okuduğunuz bir romandaki atmosfere kendinizi tam anlamıyla kaptırırsanız, rüyanızda o dünyayla ilgili kareleri yakalamanız da gayet olası.

Yine de netlik ve gerçekçilik konusunu biraz daha net bir şekilde açıklamaya çalışalım. Diyelim ki rüya salınım fonksiyonunu şeklinde tanımlıyoruz. Burada uykuya daldıktan sonraki zamanı, ise hayal gücünün etkileşime açık başlangıç düzeyini simgeliyor. Basit bir modelde şu şekilde yazabiliriz:

Tüm Reklamları Kapat

burada , beynin dikkat dağılma hızını; ise okuduğumuz kitaptan etkilendiğimiz "zaman damgasını" temsil ediyor. Kitap okumak, değerini artırabilir, çünkü beyninizin hikâyeye dalmasıyla hayal gücü motorunuz bir nevi "ısıtılmış" hale geliyor. Ancak görsel medya gibi doğrudan göze hitap etmediğinden, katsayısı daha hızlı devreye girebiliyor ve kitaptan esinlenen düşler bazen daha az belirgin kalabiliyor.

Tabii burada bireysel farklılıklar da devreye giriyor. Nasıl ki bazı insanlar çikolata yediğinde mide ağrısına eğilimli, bazısı da fazlasıyla keyif alıyorsa, kitap okumakta da aynısı geçerli. Kimi okur hikâyeye kendini öyle bir kaptırır ki, rüyasında roman kahramanlarıyla kahve içip sohbet ettiğini anlatır; bir diğeri aynı kitabı okurken uykuya dalmadan önce unutup gider. Öte yandan, fantastik ya da bilimkurgu metinleri okumanın, realist veya akademik kitaplardan daha 'renkli' rüyalar oluşturduğu da zaman zaman gözlemlenebiliyor. Yani tıpkı "Okunan roman, rüya evreninde bir aksiyon filmi efektine dönüşür mü?" misali senaryolara sahne olabiliyor.

Gece yatmadan önce kitap okuyarak rüyalarımızı kesinlikle "daha net ve gerçekçi" hale getireceğimizi söylemek zor yani işin özü. Ama en azından, kurgunun zenginliği ve rahatlamanın etkisiyle, hafızanın depo odalarından yeni imgeler çıkma ihtimali artabilir. Görsel medyanın bu konuda daha güçlü bir etki bıraktığını gösteren araştırmalar mevcut evet ama "Okumadan yatınca rüyalarım hayalete döndü, bir şey göremez oldum" diyenler de var, "Okudum, rüyamda bambaşka diyarlara gittim" diye anlatanlar da. Son tahlilde beynimizin çalışma sistemini net bir şekilde gösteren sihirli bir formül yok; ama hayal perdesini sevgiyle beslediğimizde, rüya sahnemizin de bir o kadar zenginleşeceği su götürmez bir gerçek.

Kaynaklar

  1. A. Diushekeeva, et al. (2024). Impact Of Pre-Sleep Visual Media Exposure On Dreams: A Scoping Review. Brain Sciences, sf: 662. doi: 10.3390/brainsci14070662. | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close