Bir yıldız oluşmaya başladığında, büyük bir gaz kütlesi bir araya gelir. Bu gaz kütlesi dönmeye başlar ve zamanla kendi kendine çöker. Sonunda ise yıldızın çekirdeğindeki füzyon reaksiyonunu tetikler.
Bu süreç tamamlandıktan sonra etrafta fazladan gaz ve toz kütlesi kalır. Bu fazladan kalan gaz ve toz kütlesi, yıldızın etrafında dönmeye başlar. Yıldızın etrafında dönen bu kütle içindeki toz parçacıkları birbirine çarparak daha büyük kütleler haline gelir. Nihayetinde toz kütleleri devasa kayaları ve gezegenleri oluşturur.
Gezegen büyüdükçe kütlesi büyür ve bu nedenle gezegenin yerçekimi artar. Artan yerçekimi, toz ve kayaların yanında gazları da gezegene çekerek, gezegenin atmosferinin oluşmasını sağlar.Bunun sonucu gaz gezegenler oluşur.
Gaz devi terimi, kayalar veya diğer katı materyaller yerine, büyük bölümü gazlardan (veya kütleçekimi sebebiyle sıvılaşmış gaz) oluşan gezegenler için kullanılır. Yaygın kabul gören modellere göre, ortaya çıkmakta olan bir yıldızı çevreleyen ve içinde gezegenlerin oluştuğu gaz ve toz diskinin yıldıza yakın iç kısımlarında ağır metaller ve kayaçlar toplanırken, hafif gazlar ve buz parçacıkları diskin dış kısımlarında toplanıp Jüpiter, Satürn gibi gaz devi gezegenleri meydana getirir.(wikipedia)
Kaynaklar
- Yazar Yok. Webtekno. (21 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Wikipedia. (21 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı