Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Azra Deniz
Azra Deniz
3,150 UP
Üye
4

Friedrich Nietzsche "Tanrı Öldü" derken neyi kastetmektedir?

990 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
John Titor
Sıradan bir Üniversite öğrencisiyim

Friedrich Nietzsche: Tanrı öldü. Tanrıdan geriye bir ölü kaldı. Ve onu biz öldürdük. Kendimizi nasıl avutacağız, biz katillerin katilleri? Neydi bıçaklarımızın altında ölümüne kan döken, dünyanın sahip olmuş olduğu bu en kutsal ve en kudretli şey: bu kanı kim silecek üzerimizden? Kendimizi temizlememiz için hangi su var? Hangi kefaret bayramlarını, hangi kutsal oyunları icat etmemiz gerekecek? Fazla büyük değil mi bize, bu amelin yüceliği? Sırf ona layık görünmek için bizim de tanrı olmamız gerekmez mi?

Ben bu söylemi, bilimsel düşüncelerimle yorumluyorum. Tamamen öznel ve kişiden kişiye değişir düşüncelerle yorumlanabileceğinin de farkındayım. Bence; bilimin varlığıyla birlikte, yaşanan her olayı ve her durumu, Tanrısal gerekçelere bağlayan düşüncelerin yanlışlanarak çağ dışı kaldığı kastedilmiş olabilir. Söylemde, endişeli duygular barındıran sözcüklerin olmasının ve bunların dışa vurulmasının sebebinin ise; gerçekliğin, Tanrısal (doğa üstü) çıkarımlar barındıran seneryolar kadar etkileyici, eğlenceli, ilgi çekici olmamasından kaynaklı olabileceğini düşünüyorum. Bir başka açıdan bakılırsa, Tanrısız bir yaşamın bize "acizlik" duygusunu hissettireceği düşünülmüş olabilir. Tanrı olmaktan kasıt ise insan (homo sapiens) türünün bilim aracılığıyla gelişerek Tanrısal özellikler kazanması olabilir.

Fakat, söylemi bazı açılardan çelişkili buldum. Mesela; Tanrı ölmüş olmasına rağmen, ona kefaret ödenmesi gerektiğinden bahsediyor. Fakat bu, ironik bir anlamda yazılmış da olabilir. Ayrıca bu söylem, duygusal bir haykırış olabileceğinden dolayı, mantıksal düşüncenin yeterince gözetilmemiş olabileceğini ve bu yüzden çelişkili ifadeler barındırabileceğini düşünüyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Catalina Catalina
10. sınıf olmuş sıradan bir lise öğrencisiyim

Kendi fikirlerimden yararlanıyorum yeterli deneyime sahip değilim ancak fikrim şu yönde:Aydınlanma cağiyla akıl ve bilime yönelik gelişmeler olmuş ve insanlar öğrenmeye farkına varmaya başlamıştır bunun sonucunda dindarlar İncil okuma/kiliseye gitme gibi ibadetlere ilgisini kaybetmiştir ve bunun üzerine dine güven ve inanç azalmıştır.Bunun sonucunda yıllarca süren bu uzun "Tanrı inancı" kısa bir süre içerisinde yok olmuştur.Bunun sonucu büyük bir boşluğa ve varoluş sancısına düşülmüstür (tabiki bunların birisi de Nietzsche olmuştur).Sonuç olarak insnalar tanrıyı var eden şeylerdi ve insanların inancı da yok olunca tanrı ölmüş oldu.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close