Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Alhan
Ali Alhan
2,188 UP
Üye
17

Foton zamandan tamamen bağımsız mıdır?

Bizden 4 milyar ışık yılı uzakta bir yıldızdan gelen foton için bize ulaşmak gerçekten 4 milyar yıl sürer mi, yoksa süre foton için bir anmıdır
1,694 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
B Polat
B Polat
324K UP
Bilim Meraklısı

Işık hızında giden parçacıklar için zaman kavramı yoktur. Bizim için milyar yıl geçmiş olsa bile foton için o seyahat anlıktır.[1] İnsan beyni içinde bulunduğu/deneyimlediği fizik kuralları içinde evrimleşmiştir. O yüzden deneyimlemediği bir şeyi anlamakta oldukça zorlanır. Zamananın durması, kavraması oldukça güç bir kavramdır.

795 görüntülenme

Kaynaklar

  1. F. Cain. Does Light Experience Time?. (8 Mayıs 2014). Alındığı Yer: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bazı insanlar zaman kavramının neyi ifade ettiğini anlamıyor ve zamana tabi olmamayı evren bakımından yanlış anlıyor ve üstelik bunu anlayamayız diyor. Oysa evrende zamana tabi olmamanın ilk anlamı entropi artışına tabi olmama olarak alınır. Örneğin siz ışık hızına erişseniz hiç yaşlanmazsınız ama bu durum sizin uzay zamanda yani evrende konum değiştirmediğiniz veya degistiremeyeceğiniz anlamına gelmez. Yaşlanmama nedeniniz zamana tabi olmama nedeniyle entropi artışının sizin için durması demek olur. Aynı biçimde ikizler paradoksundaki gibi zaman sizin için yavaşlarsa ikiziniz size göre daha hızlı yaşlanır çünkü sizin hızınız nedeniyle sizin için yaşlanma yavaşlar yani entropi artışı sizin için yavaşlamış olur. İşte böylece özel göreliliğe göre zamana tabi olmayan veya daha az tabi olan bir nesneye dönüştünüz. Eintein saatlerin yavaşlamasına dair düşündüğü örnekler için zamanın yavaşlaması dediği şey de o saat için entropi artışının yavaşlamasıdır. Bu nedenle evrenin zaman kavramına dair yeterince kavrayış geliştirmeyen kişinin zaman algısı tamamen felsefi ve yanlıştır. Bu gibi kişiler zamanın evrendeki spesifik özelliği yerine mutlak bir öncelik sonralık ilişkisi algısını evrenin zamanı veya zaman diye algılar ki bu tamamen bilimsel olmayan ve felsefi yanlış bir algıdır. Zamanın evrendeki etki ve sonuçları açıktır ve bu kavrayışa eren kişi böyle bir algıya sahip olmaz. Oluyorsa evrendeki zaman kavramına dair henüz yeterli bir kavrayış geliştirmemiş demektir. Bu nedenle zamanın etki ve sonuçlarını kavrıyoruz biliyoruz ama zaman nedir sorusuna tam cevap veremiyoruz. Bu nedenle beynimizin zamanın etki ve sonuçlarını kavrayamacağı doğru bir söylem değildir. [1]

Kaynaklar

  1. B. Greene. (2010). Evrenin Dokusu. ISBN: 9789754035476.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close