Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ali Aslan
Ali Aslan
55K UP
Üye 6 Ekim 2023 1 Cevap
1

Formula 1 Araçlarının Çok Hızlı Olmasının Sebebi Ne?

Dünyanın en hızlı yarış otomobillerinden olan Formula 1 araçları nasıl bu kadar hızlı hareket edebiliyor?
246 görüntülenme
Formula 1 Araçlarının Çok Hızlı Olmasının Sebebi Ne?
Formula 1 Araçlarının Çok Hızlı Olmasının Sebebi Ne?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 11 Ekim 2023

F1 araçlarının nasıl bu kadar hızlı olabildikleri üzerine nette çok sayıda kaynak ve çok detaylı açıklamalar var. Bu açıklamaları burada da tekrar edebiliriz ama ben bu detayları kısaca özetlemeye çalışayım:

İki temel nokta var burada.

Birincisi temel fizik kanunları gereği kuvvet-kütle ilişkisi. Belirli bir kütleyi hareket ettirmek için belirli bir kuvvet uygulamanız gerekir. Ve bu bağıntıda kütle ne kadar küçük ve uygulanan kuvvet ne kadar büyük olursa, o cisim o kadar kolay ve hızlı hareket eder. Bu noktayı aracın özelliklerine uyarlarsak F araçları çok güçlü ama çok hafif. Ağırlıkları ortalama 800 kg. civarı. Motorlarının güçleri ise ortalama 800 beygir. Yani ortalama her 1 kilogram ağırlığa 1 beygir güç düşüyor. Karşılaştırma açısından günlük hayatta kullanılan araçlardan örnek verelim: örneğin benim arabam Opel Astra sedan yaklaşık 1400 kg ağırlığa sahip ve motor gücü 140 beygir. Buna göre her 10 kilogram ağırlığa 1 beygir düşüyor. Yani bir F1 aracı benim aracımdan, güç/ağırlık dengesine göre 10 kat daha avantajlı.

Tüm Reklamları Kapat

İkincisi şasi ve kasa özellikleri. Araçlar çok hızlı olunca virajlarda, frenajlarda, hızlanmalarda aracın şasisi olağanüstü seviyede zorlanır ve esner. Bu kadar yüksek güç ve hız özelliği, çok sağlam bir şasi gerektiriyor. Ve F1 araçlarının şasileri de çok sağlam ki hem hafif hem sağlam olmak çok zor bir şey, olağanüstü seviyede mühendislik, tasarım ve çok özel malzemeler kullanılmasını gerektiriyor.

Bunlara ek olarak F1 araçlarında hem hızlanmalarda, hem frenajlarda hem de virajlarda yol tutuşların çok iyi olması için yere çok yakın tasarım, çok geniş ve yumuşak lastikler, hava sürtünmesinin en aza indirilmesi için en üst seviyede aerodinamik yapı ve tasarım gibi ek özellikler vardır.

Ama dediğim gibi işin temeli güç/ağırlık oranı ve bu gücü yola aktarabilecek tasarım. Gerisi detay.[1]

Kaynaklar

  1. A. OKATAN. Formula 1 Araçlarının Çok Hızlı Olmasının Sebebi Ne?. (23 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 11 Ekim 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close