F1 araçlarının nasıl bu kadar hızlı olabildikleri üzerine nette çok sayıda kaynak ve çok detaylı açıklamalar var. Bu açıklamaları burada da tekrar edebiliriz ama ben bu detayları kısaca özetlemeye çalışayım:
İki temel nokta var burada.
Birincisi temel fizik kanunları gereği kuvvet-kütle ilişkisi. Belirli bir kütleyi hareket ettirmek için belirli bir kuvvet uygulamanız gerekir. Ve bu bağıntıda kütle ne kadar küçük ve uygulanan kuvvet ne kadar büyük olursa, o cisim o kadar kolay ve hızlı hareket eder. Bu noktayı aracın özelliklerine uyarlarsak F araçları çok güçlü ama çok hafif. Ağırlıkları ortalama 800 kg. civarı. Motorlarının güçleri ise ortalama 800 beygir. Yani ortalama her 1 kilogram ağırlığa 1 beygir güç düşüyor. Karşılaştırma açısından günlük hayatta kullanılan araçlardan örnek verelim: örneğin benim arabam Opel Astra sedan yaklaşık 1400 kg ağırlığa sahip ve motor gücü 140 beygir. Buna göre her 10 kilogram ağırlığa 1 beygir düşüyor. Yani bir F1 aracı benim aracımdan, güç/ağırlık dengesine göre 10 kat daha avantajlı.
İkincisi şasi ve kasa özellikleri. Araçlar çok hızlı olunca virajlarda, frenajlarda, hızlanmalarda aracın şasisi olağanüstü seviyede zorlanır ve esner. Bu kadar yüksek güç ve hız özelliği, çok sağlam bir şasi gerektiriyor. Ve F1 araçlarının şasileri de çok sağlam ki hem hafif hem sağlam olmak çok zor bir şey, olağanüstü seviyede mühendislik, tasarım ve çok özel malzemeler kullanılmasını gerektiriyor.
Bunlara ek olarak F1 araçlarında hem hızlanmalarda, hem frenajlarda hem de virajlarda yol tutuşların çok iyi olması için yere çok yakın tasarım, çok geniş ve yumuşak lastikler, hava sürtünmesinin en aza indirilmesi için en üst seviyede aerodinamik yapı ve tasarım gibi ek özellikler vardır.
Ama dediğim gibi işin temeli güç/ağırlık oranı ve bu gücü yola aktarabilecek tasarım. Gerisi detay.[1]
Kaynaklar
- A. OKATAN. Formula 1 Araçlarının Çok Hızlı Olmasının Sebebi Ne?. (23 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 11 Ekim 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı