Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mert Mert
Üye 24 Ağustos 2023 1 Cevap
2

Florürün beyine etkisi nedir?

Çocukluğumdan beri internette florürün zekaya olumsuz etkilerinden bahsedildiğini görüyorum. Florür gerçekten zekayı düşürüyor mu? Standart bir diş macununun içindeki florür miktarının beyine olumsuz bir etkisi gerçekten var mı?
486 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Biyoloğum. 24 Ağustos 2023

Florür, insanların suya, yiyeceğe ve diğer ürünlere ekledikleri doğal olarak oluşan bir mineraldir. Diş sağlığının korunmasına faydası olduğu için pek çok diş macunu florür içerir. Çok fazla florür sağlık açısından risk oluşturabilir, ancak diş macununun içerdiği miktarlar, eğer kişi diş macununu tavsiye edildiği şekilde kullanırsa genellikle güvenlidir.

Çoğu diş macunu, toprakta ve kayalarda doğal olarak bulunan bir mineral olan florür içerir. Florür, diş minesinin güçlenmesine yardımcı olarak ve plağın neden olduğu bakterilerin asit üretimini yavaşlatarak dişleri çürümeye karşı korur. Florür dişleri demineralizasyon adı verilen bir sürece karşı korur. Bu, bakterilerin şekerlerle birleşerek dişi aşındıran asit oluşturmasıyla ortaya çıkar. Ayrıca florür remineralizasyonu destekler. Bu işlem kalsiyum ve fosfat iyonlarını dişe getirerek aside dirençli yeni bir yüzey alanı oluşturur.

Riskler

Tüm Reklamları Kapat

Çok fazla florür diş florozisine yol açabilir. Floroz, diş minesinin renginde değişiklik yaratan bir durumdur. Bu renk değişikliği genellikle beyaz veya bazen kahverengi lekeler şeklinde kendini gösterir. Floroz genellikle dişlerinde yaşlanan çocukların diş macununu tükürmek yerine yutması sonucu ortaya çıkar. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre dişlerin oluşma yılları 8 yaşından öncedir. Dental florozis vakalarının çoğu çok hafif ila hafif derecelidir. Orta ila şiddetli vakalarda, dişlerde koyu lekeler ve çukurlar da dahil olmak üzere daha belirgin ve kapsamlı diş minesi değişiklikleri meydana gelir. Diş macunundan çok fazla florür alma riski düşüktür ve öncelikle diş macununu yutma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için bir risktir. Dental florozis riskini azaltmak için ebeveynler şunları yapmalıdır:

  • Diş macununu yutmayı engellemek için 6 yaş ve altındaki çocukları denetleyin
  • 3-6 yaşları arasında sadece bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanın
  • 2 yaşın altındaki çocuklarda florürlü diş macununun kullanımı konusunda bir doktor veya diş hekimine danışın. Tipik olarak pirinç büyüklüğünde diş macunu 2 yaşın altındaki çocuklar için uygundur.

Yüksek seviyelerde florüre kronik maruz kalma da iskelet florozisine yol açabilir. Bu, florürün kemiklerde birikerek sertliğe ve ağrıya neden olması durumunda ortaya çıkar. En ağır vakalarda bağlar kireçlenebilir, ağrıya ve hareket etmede zorluğa neden olabilir. Tipik olarak bu, içme suyunda doğal olarak yüksek düzeyde florür bulunan bölgelerdeki bir sorundur.

Florür güvenli midir?

Diş macunundaki florürün genellikle güvenli olduğu düşünülse de sudan, yiyeceklerden, gargaralardan ve diğer kaynaklardan genel florür alımına ilişkin daha büyük ve devam eden bir tartışma vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Su ve ürünlerde ilave florür kullanımına karşı savunuculuk yapan Uluslararası Oral Tıp ve Toksikoloji Derneği (IAOMT), florür tüketimiyle ilişkilendirdiği aşağıdaki sağlık sorunlarını listeliyor:

  • Akne
  • Yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve miyokard hasarı dahil olmak üzere kardiyovasküler problemler
  • Diyabet
  • Düşük doğurganlık oranları ve kızlarda erken ergenlik
  • Osteoartrit, temporomandibular eklem bozukluğu ve kemik kanseri
  • Bağışıklık sistemi komplikasyonları
  • Düşük IQ
  • Bilişsel eksiklikler, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve nörolojik eksiklikler
  • Tiroid fonksiyon bozukluğu

2016 yılında Meksika'daki çocuklar üzerinde yapılan bir araştırma, doğumdan önce yüksek düzeyde florüre maruz kalmanın, 4 ve 6-12 yaşları arasında test edildiğinde bebeklerde bilişsel yeteneklerin azalmasına neden olabileceğini buldu. Araştırmacılar 299 hamile kadında ve onların 4 ve 6-12 yaşlarındaki çocuklarında florür düzeylerini test etti. Sonuçlar, annelerdeki yüksek florür seviyeleri ile çocuklarındaki düşük IQ puanları arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koydu.

Ancak bu çalışmayı değerlendiren diğer araştırmacılar, kullanılan florür seviyesinin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki içme suyunda bulunan seviyenin iki veya üç katı olduğunu söyledi. Araştırmacılar ayrıca çalışmada düşük IQ puanlarına katkıda bulunabilecek diğer faktörleri de hesaba katmadılar. Diğer sağlık sorunlarını değerlendiren araştırmacılar aynı zamanda güvenilmez veriler ve kötü çalışma tasarımıyla ilgili sorunlar da buldular. Genel olarak araştırmacılar, önemli sağlık koşullarını florürle ilişkilendiren çalışmaların güvenilmez olduğunu belirlediler.

Florür 75 yıldır içme suyunda kullanılıyor ve araştırmalar bunun güvenliğini kanıtladı. Pek çok maddede olduğu gibi, fazlası florozis gibi sorunlara yol açabilir, ancak doğru miktar önemli diş koruması sağlayabilir ve sağlık üzerindeki olumsuz etkileri minimum düzeyde tutabilir.[1]

Kaynaklar

  1. K. Veazey. Fluoride In Toothpaste: What It Does, Is It Safe?. (8 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Medical News Today | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close