Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Fiziksel olarak evrimleşirken, içgüdülerimiz neden aynı kalıyor?

İnsanlar fiziksel olarak evrimleşip değişirken içgüdüleri neden hep aynı? Örneğin; şu an uzaya dahi çıkabiliyoruz. Eski atalarımıza göre daha farklıyız, daha gelişmişiz ancak onların korktuğu en temel şeyler bile bizi korkutuyor. Bunun sebebi nedir?
329 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yusuf Baha Köksal
Nöropsikoloji üzerine çalışıyorum ve biyoloji okumaları yapıyorum.

Öncelikle, içgüdüler çevresel etkenlere göre şekillenip oluşurlar. Bu sebeple türler yaşam şartlarına göre belli refleksif tepkiler üretir. Belirli dış etkenler ortaya çıktığı esnada, stres hormonu diyebileceğimiz kortizol; kısa süreli hafıza, öğrenim, duygulanım, davranışın düzenlenmesi gibi görevlere sahip olan Hipokampus'u uyarır ve Hipokampus bu uyarıma göre nöronları regüle eder ve sinir sistemi üzerinde öğrenme etkisi yaratılır. Bu öğrenim, DNA metilasyonuyla (kimyasal değişimiyle) kalıcılığını nesiller boyunca sürdürür.

Esasında içgüdülerimizin çeşitliliği reddetmek gibi bir meyli yok, sadece bulunduğumuz ve geliştiğimiz çevresel etkenlere adapte oluyoruz. Bilişsel olarak gelişsek de, yeni mekanizmalar elde etmemiz yoğun bir seçilim baskısı ve hayatta kalma riskini tecrübe etmemizden geçiyor. Yine de bu fonksiyonların körelmesi, modern hayatın getirilerine kanalize edilmek yoluyla bir miktar sağlanmakta kanımca. Örneğin bir yırtıcının kükreyişini duymak; Afrika savanında gezerken farklı hissettirir, bir şarkı dinlerken duymak farklı hissettirir. Ayrıca içgüdüler yalnızca tehdit durumlarında işimize yarayan mekanizmalar değildir, aynı zamanda sosyal çevreye uyum sağlamak, iletişim kurmak gibi görevleri de yerine getirir. Vücut dili dediğimiz fiziksel gösterime dayalı davranışlar günlük hayatımızda iletişimi kolaylaştıran ve anlaşmamızı sağlayan itkilerdir.

Örnek verecek olursam; bal arıları kovan içindeki iletişim şeklini, nasıl hareket edeceklerini, diğer bireylerin konumlarını içgüdüleri sayesinde anlayabilir. Aynı şekilde insan yavruları için meme emmek de tamamen içgüdüsel itkilere bağlı bir olaydır. Meme ucu yani Areola'daki feromonlar, henüz gözlerini bile açamamış yeni doğmuş bir bebeğin meme emmesini sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak içgüdüsel davranışlar, belirli seçilim baskılarıyla öğrenilerek devam ettirilen itkilerdir. Bu itkiler körelecekse bile, bunun için henüz oldukça erken. Ve dediğim gibi, bunlar gibi refleksfil davranışlar yalnızca kaç-savaş gibi uyarımlar haricinde de kullanılır. İçgüdüleri, yüksek sese karşı olan hassasiyetimizle de, meme emme refleksiyle de aynı skalada değerlendirmeliyiz.

127 görüntülenme

Kaynaklar

  1. G.E Robinson, et al. (2017). Epigenetics And The Evolution Of Instincts. Science, sf: 26-27. doi: 10.1126/science.aam6142. | Arşiv Bağlantısı
  2. Y.İzci, et al. (2015). Hipokampus: Yapısı Ve Fonksiyonları. Türk Nöroşir Dergisi, sf: 291-29293. | Arşiv Bağlantısı
  3. J.P Meadows, et al. (2021). Dna Methylation Regulates Neuronal Glutamatergic Synaptic Scaling. Science Signaling, sf: 1-2. doi: 10.1126/scisignal.aab0715. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close