Tüm canlılar, ortak atalara sahip oldukları için, ortak genler de bulundurmaktadırlar.Farklı türlerde, aynı görevleri üstlenen (ancak birebir aynı nükleotit dizisine sahip olmak zorunda olmayan) bu genlere homolog genler adı verilir.
Örneğin şempanzelerle insanlar arasındaki homolog gen benzerliği pratik olarak %100'dür ancak teorik olarak%99 diyebiliriz.
Çünkü bu türlere özelliklerini veren proteinler (ve dolayısıyla genler), birbirleriyle işlev bakımından tamamen aynıdır. Bir diğer deyişle, insandaki genlerin hepsinin birebir karşılığını şempanzelerde bulmak mümkündür. Ancak bu genler içerisinde, nükleotit farklılıkları bulunabilir. İşte bu farklılıklar, türler arasındaki farklılıkları oluşturur.
Yani farklı türler aynı genleri içerebilir, onları farklı türler yapan şey nükleotid farklılıklarıdır.
İki farklı tür ağacın tüylü yaprak genleri aynı olabilir ancak aynı işlevi görse bile nükleotid dizilimleri farklıdır, aynı işlevi görmesi aynı nükleotid dizilimine sahip olacağı anlamına gelmez.
Kaynaklar
- Çağrı Mert Bakırcı, Barış Dallı. Ortak Genler. (10 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Gen Akışı. (10 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı