Merhabalar.
Öncelikle sorunun açıklamasından başlamak isterim. Kelime bilgileri kişiler arasında farklılık gösterebilmektedir. Sanırım bunun için de 1000-3000 aralığını vermişsiniz. Ancak tahminimce bu dilden dile de değişebilmektedir. Çünkü dillerin kelime sayıları arasında çok ciddi farklar olabiliyor. Bunun ile ilgili bulduğum iki farklı kaynak da ekliyorum hemen aşağıya.
https://www.economist.com/johnson/2013/05/29/lexical-facts
Şimdi sorunuza dönelim. Bu konu hakkında tarih sürecinde çok farklı kişiler tarafından yıllardır süregelen bir tartışmadır bu. Mesela Platon bu konuda konuşma ve düşünmenin aynı şey olduğunu söylemiştir. Ya da davranışçılık akımının görüşünü belirten WYGOTSKI bu konuda şu formülü getirir: Düşünmek = Dil - Ses[1]
Ancak Doğan Aksan ise Her Yönüyle Dil eserinde bu konunun henüz çözümlenmediğini, gelişen teknoloji deneyler ile çözülebileceğini belirtmiştir.
Ancak başka bir eserde ise şu şekilde bir açıklama yapılmaktadır.
Eğer düşünce ve algı tamamen dil tarafından belirlendiyse, o zaman dilin değişme kavramı tamamen imkânsız olacaktı. Eğer genç bir Hopi kızının dilinde bizim bilgisayar adında kullandığımız bir nesne için kelime yoksa nesneyi algılamakta başarısız mı olacaktı? Onu düşünemeyecek miydi?[2]
Benim kişisel düşüncem ise şu şekilde olacaktır.
Dil düşünce ile bağlantılıdır ama bu düşüncenin her zaman dile ihtiyaç duyacağı anlamına gelmez. Çok sevdiğim bir hocamın verdiği örnek ile bunu pekiştirebiliriz. Hayatında hiç uçak görmemiş bir kabile uçak gördüklerinde muhtemelen bir adlandırma yapmaya çalışacaktır. Kuşu bildikleri için o akıllarının bir kenarındadır. Eğer demiri de kullanan bir toplumsa "demir kuş" şeklinde bir açıklama yapabilir. Elbette başka nesneler arasında da ilgi kurabilecek ve o şekilde adlandırabileceklerdir. Ancak hayatında hiçbir şey görmemiş bir kişi için hayatında ilk defa uçak görmesi tahminimce adlandırmasına engel olabilse de düşüncesine engel olamayacaktır. Yani ifade edemese de onunla ilgili bir düşünceye dalmasına engel olmasa gerektir. Elbette bu bölüm benim kişisel görüşlerimi içermiştir. Daha ayrıntılı bilgi için birkaç adet kaynak da ekliyorum. Umarım faydalı bir cevap olabilmiştir.
Her Yönüyle Dil - Doğan AKSAN
The Study of Language - George YULE
Dil ve Düşünce İlişkisi Üzerine - Fikri GÜL, Birol SOYSAL
Düşünce ile Dil Arasındaki İlişkiye Descartes'ın Yaklaşımı - Atakan ALTINÖRS
https://cdn.istanbul.edu.tr/FileHandler2.ashx?f=5.-hafta-turk-dili-i_636767498933177258.pdf
Kaynaklar
- Doğan Aksan. Her Yönüyle Dil. Yayınevi: Türk Dil Kurumu Yayınları. sf: 53.
- George Yule. The Study Of Language. Yayınevi: Cambridge University Press. sf: 271.