Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Şahika Bozaslan
Üye
11

Evrimsel süreçte insnların hamilelik süresi degişti mi?

Evrim tarihi boyunca homo sapienlerin veya diğer insan türlerinden herhangi birinin hamilelik süresinde bir değişiklik oldu mu?
1,217 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Aslında insan primatlar sınıfındaki diğer canlılara yakın denebilecek bir hamilelik süresine sahiptir, ortalama insanlarda doğum süresi 270 gün iken, gorillerde 260 gün, şempanzelerde 240 gün civarıdır.

Ancak yinede primatlar içerisindeki en uzun gebelik süresi insanlarda, buda olarak evrimsel süreç ile alakalı. İnsan iki ayağa kalktığında, anatomisini ve fizyolojisinde büyük değişimler yaşandı. Doğum bu değişimlerden en çok etkilenen şeylerden biriydi. Çünkü iki ayaklı kadınların doğum kanalları daha dar olmaya başlamıştı. Bir diğer değişle doğum yapmak iki ayaklılarda daha zordu.

Özellikle de pelvis kemiğimiz bu yeni doğum anatomisine uyum sağlayabilmek için büyük değişimler geçirdi. Bugün kadın-erkek iskeletlerine bakıldığında bile kadınlardaki pelvis, kalça eklemleri, kasık kemiklerinin şekli bariz derece farklıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Gelelim soruya vereceğim asıl cevaba. İnsanların dört ayaklılıktan iki ayaklılığa geçişi bir anda anda değil oldukça geniş bir zamana yayılarak gerçekleşmiştir. Aynı şekilde doğum kanalının daralması ve başta kadın kemiklerinin yeni doğum anatomisine uygun evrimleşmeside uzun bir zaman içerisinde olduğundan evrim tarihinde insan türünün hamilelik süresinde değişikler olmuştur.

Doğum bir olay değil modern tıp gelmeden önce doğum sırasında hayatını kaybeden kadınların sayısı hiçte az değildi! Tıbbi müdahalenin olmadığı dönemlerde doğal seleksiyon sebebiyle doğum kanalı dar olan kadınların çoğunlukla doğumda hayatını kaybediyordu ancak günümüzde tıbbi açıdan birçok müdahale geliştirildiği için evrimin tam olarak kadın anatomisinde ve fizyolojisinde ne yapacağını kestirmek zor.

Zira en başında sezaryen doğum sayesinde, neredeyse doğum kanalının büyüklüğünün bir anlamı kalmamıştır. Ana rahmindeki yavruyu, milyonlarca yıldan beri evrimleşen o rahimden, evrimin bile şaşıracağı bir şekilde çekip alıyoruz. Böylesi bir tabloda bundan bir kaç milyon yıl sonra yaşayacak kadınların doğum anatomisi, fizyolojisini ve gebelik süresini gerçekten bende merak ediyorum.

Kaynaklar

  1. Op. Dr Tahir Özgüder. Sezaryen Doğum. Alındığı Tarih: 5 Ocak 2024. Alındığı Yer: Dr Tahir Özgüder | Arşiv Bağlantısı
  2. ?. Primatlar Arasında Doğum Yapmak En Fazla İnsan Için Zor. Alındığı Tarih: 5 Ocak 2024. Alındığı Yer: Popsci | Arşiv Bağlantısı
  3. David R.J. Bainbridge. (2014). The Evolution Of Pregnancy. The evolution of pregnancy. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ahmet Ege Çarıkçıoğlu
12. sınıf öğrencisiyim.

İnsan hamileliği diğer hayvanlara kıyasla oldukça benzersizdir. Zaman içerisinde çeşitli zorluklara ve fırsatlara uyum sağlamak için gelişmiştir. Son zamanlarda yapılan bazı çalışmalara göre hamileliğe dâhil olan yüzlerce gen, diğer memelilerin aksine hamileliğin erken döneminde insanların rahmindeki dışa vurum (ekspresyon) modellerini değiştirdi. Bu genler; hücreden hücreye iletişim, bağışıklık tepkisi, iltihaplanma ve plasental istila gibi işlevlerle ilgilidir. Sözü edilen değişiklikler; daha uzun gebelik süresine, plasentanın daha derin implantasyonuna (tutunumuna) ve insanlarda daha yüksek olumsuz gebelik sonuçları riskine sebebiyet vermiş olabilir. [1] [2]

Bununla birlikte bu evrimsel değişikliklerin arkasındaki kesin nedenler ve mekanizmalar hâlâ belirsizdir ve insan hamileliğinin diğer hayvanlardan nasıl bu kadar farklı hâle geldiğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. İnsan hamileliğinin evrimini etkilemiş olabilecek bazı olası faktörler arasında beyin büyüklüğü, dik duruş, sosyokültürel çevre ve insanların genetik çeşitliliği sayılabilir. [3] [4]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. U. A. Buffalo. Human Pregnancy Is Weird -- New Research Adds To The Mystery. (21 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 8 Ocak 2024. Alındığı Yer: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Genetic Study Explores How Human Pregnancy Is Unique. (11 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 8 Ocak 2024. Alındığı Yer: Buffalo University | Arşiv Bağlantısı
  3. EurekAlert!. Genetic Study Explores How Human Pregnancy Is Unique. Alındığı Tarih: 8 Ocak 2024. Alındığı Yer: EurekAlert! | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Medical Xpress - Medical Research Advances And Health News. Alındığı Tarih: 8 Ocak 2024. Alındığı Yer: MedicalXpress | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fizzə Rəsul
Fizzə Rəsul
79K UP
intörn doktorum

Öncelikle bu konuyu ele almak için en yakın akrabalarımız olan primatlarda hamilelik sürelerini ele almak lazım. Belirtilen kaynakta görebileceğiniz üzere hamilelik süresi insanınkine çok yakın. Evrimsel süreçte iki ayak üzerinde durmak anatomimizde kaydadeğer değişiklikler gösterdi elbette, doğum için çok önemli rol oynayan kalça yapısında[1] örneğin. Ancak araştırmalar bunun gebelik süresinde büyük bir değişim göstermediği yönünde.

Kaynaklar

  1. G. Ardito. (1976). Check-List Of The Data On The Gestation Length Of Primates. Journal of Human Evolution, sf: 213-222. doi: 10.1016/0047-2484(76)90023-3. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close