Aslında insan primatlar sınıfındaki diğer canlılara yakın denebilecek bir hamilelik süresine sahiptir, ortalama insanlarda doğum süresi 270 gün iken, gorillerde 260 gün, şempanzelerde 240 gün civarıdır.
Ancak yinede primatlar içerisindeki en uzun gebelik süresi insanlarda, buda olarak evrimsel süreç ile alakalı. İnsan iki ayağa kalktığında, anatomisini ve fizyolojisinde büyük değişimler yaşandı. Doğum bu değişimlerden en çok etkilenen şeylerden biriydi. Çünkü iki ayaklı kadınların doğum kanalları daha dar olmaya başlamıştı. Bir diğer değişle doğum yapmak iki ayaklılarda daha zordu.
Özellikle de pelvis kemiğimiz bu yeni doğum anatomisine uyum sağlayabilmek için büyük değişimler geçirdi. Bugün kadın-erkek iskeletlerine bakıldığında bile kadınlardaki pelvis, kalça eklemleri, kasık kemiklerinin şekli bariz derece farklıdır.
Gelelim soruya vereceğim asıl cevaba. İnsanların dört ayaklılıktan iki ayaklılığa geçişi bir anda anda değil oldukça geniş bir zamana yayılarak gerçekleşmiştir. Aynı şekilde doğum kanalının daralması ve başta kadın kemiklerinin yeni doğum anatomisine uygun evrimleşmeside uzun bir zaman içerisinde olduğundan evrim tarihinde insan türünün hamilelik süresinde değişikler olmuştur.
Doğum bir olay değil modern tıp gelmeden önce doğum sırasında hayatını kaybeden kadınların sayısı hiçte az değildi! Tıbbi müdahalenin olmadığı dönemlerde doğal seleksiyon sebebiyle doğum kanalı dar olan kadınların çoğunlukla doğumda hayatını kaybediyordu ancak günümüzde tıbbi açıdan birçok müdahale geliştirildiği için evrimin tam olarak kadın anatomisinde ve fizyolojisinde ne yapacağını kestirmek zor.
Zira en başında sezaryen doğum sayesinde, neredeyse doğum kanalının büyüklüğünün bir anlamı kalmamıştır. Ana rahmindeki yavruyu, milyonlarca yıldan beri evrimleşen o rahimden, evrimin bile şaşıracağı bir şekilde çekip alıyoruz. Böylesi bir tabloda bundan bir kaç milyon yıl sonra yaşayacak kadınların doğum anatomisi, fizyolojisini ve gebelik süresini gerçekten bende merak ediyorum.
108 görüntülenme